Plaatstaal of gietijzeren houtkachel?

Houtkachels zijn in er in 2 hoofdgroepen: de gietijzeren houtkachels en de modellen uit plaatstaal. Zijn er verschillen? Welke voordelen heeft een gietijzeren kachel? Waarom zou ik een stalen haard kiezen? Hieronder vergelijken we de verschillende materialen en helpen u een keuze te maken.

Gietijzeren houtkachels – een klassieker

Wanneer u aan een “klassieke” houtkachel denkt komt u al snel uit bij een kachel gemaakt van gietijzer. Een gezellige kachel met fraaie bewerkte figuren en warmhoudplaat aan de bovenzijde. Wat zijn nu de eigenschappen van een gietijzeren model?

gietijzeren houtkachel morso

Materiaal in alle figuren

De kachel bestaat uit verschillende onderdelen. Ieder onderdeel wordt gegoten in de ijzergieterij. Nadat de mal gemaakt is in fijnzand wordt deze gevuld met vloeibaar gietijzer. Door gebruik van mallen kunnen de onderdelen in bijna iedere denkbare vorm gegoten worden. Dit zorgt voor zowel functionele als decoratieve mogelijkheden. Zo heeft een gietijzeren kachel geen kwetsbare lasnaden en kan de kachel voorzien worden van fraaie decoratieve figuren, zoals de eekhoorns bij de Morsø 2B. Een gietijzeren kachel hoeft niet perse klassiek te ogen. Een zeer populair model is de modern ogende Jøtul F163.

Duurzaam en degelijk

Niet voor niets worden motorblokken van auto’s ook uit gietijzer gemaakt. Gietijzer staat garant voor een lang en duurzaam leven. Wel is het van belang dat de het het gietijzer van hoge kwaliteit is. Het materiaal blijft kwetsbaar voor breuken en scheuren.

Kleurrijk emaille

Omdat gietijzer zo vormvast is, is het mogelijk om het te voorzien van een emaille laag. Zo wordt de kachel nog duurzamer, goed beschermd tegen corrossie en kan de kachel een kleurrijk uiterlijk krijgen. Lees verder alles over emaille kachels.

Er is een ruim aanbod gietijzeren kachels op de markt. Van goedkopere Chinese productie, bijvoorbeeld het merk Horseflame tot de Europese klassieke merken waaronder MorsøJøtul en Dovre.

Stalen houtkachels – modern en strak

De kachel gemaakt uit plaatstaal heeft een strakker uiterlijk dan zijn gietijzeren tegenhangers. Doordat de kachel gemaakt wordt uit vlak plaatstaal dat wordt gebogen en gevouwen is de vormvrijheid kleiner. Wel zorgt de vlakheid en strakheid van het materiaal voor de moderne en vaak tijdloze uitstraling van dit type kachels. Wat zijn de andere verschillen?

Stalen houtkachel

Convectiewarmte

De stalen houtkachel is altijd dubbelwandig in tegenstelling tot een gietijzeren. Dit is nodig omdat het plaatmateriaal dunner is dan de gegoten onderdelen. Door het dubbelwandige ontwerp verspreid de kachel naast stralingswarmte ook convectiewarmte. De convectie zorgt ervoor dat de warmte van het houtvuur door de gehele ruimte verspreid wordt, tot in iedere hoek.

Kwaliteit en levensduur

Voor een stalen houtkachel is de kwaliteit van het ontwerp en het materiaalgebruik van grote invloed. Een van de kwetsbare punten zijn de lasnaden. De kwaliteit hiervan loopt sterk uiteen per merk. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit en dikte van het gebruikte plaatmateriaal. Laat u goed voorlichten over de verschillen per merk. Merken waar u zeker bent van de hoogste kwaliteit zijn: ConturaHwam en Scan.

De verschillen samengevat

Een gietijzeren houtkachel heeft de volgende voordelen ten opzichte van een stalen houtkachel:

  • Degelijk en duurzaam, bij goed onderhoud kan de kachel prima een leven lang mee.
  • Decoratieve figuren en kleurrijk. Door het gieten kan de kachel rijkelijk versierd zijn met figuren. Daarnaast kan de kachel afgewerkt worden met een emaille laag.
  • Een gietijzeren houtkachel geeft vaak veel stralingswarmte. Stralingswarmte is erg aangenaam wanneer u gezellig rond de kachel zit. Zo warmt u snel op en geniet u heerlijk van het houtvuur.

Een stalen houtkachel heeft andere eigenschappen. Hier de belangrijkste voordelen:

  • Convectie warmte. De convectiewarmte zorgt ervoor dat de warmte door de gehele ruimte verspreid wordt. Dit zorgt voor een comfortabele leefomgeving.
  • Maximaal rendement. Het rendement kan oplopen tot 90%, dat is beduidend meer dan met een gietijzeren kachel mogelijk.
  • Strak ontwerp en uiterlijk. Door het gebruik van plaatmateriaal hebben de kachels een modern en tijdloze uitstraling. Daarnaast is het gewicht ook beduidend lager.

Zoals u ziet heeft ieder materiaal zijn voordelen. Daarnaast verschillen de eigenschap sterk per kachel en merk. Zo zijn er ook gietijzeren kachels die convectiewarmte afgeven en heeft een stalen houtkachel niet per definitie een hoger rendement. Belangrijk is dat u zich goed laat voorlichten over welke kachel het beste past in uw situatie. Tenslotte, u kan ook nog naar een speksteenkachel of een tegelkachel kijken!

Scroll naar boven