Vermogen en rendement: hoe warm wilt u er bij zitten?

Hoeveel vermogen moet uw houtkachel hebben? Een simpele vraag waar verschillende antwoorden op mogelijk zijn. Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van diverse factoren.

Voor de warmte of de sfeer?

Om te beginnen is het belangrijk te weten wat u van uw houtkachel verwacht. Wilt u een kachel die dient als hoofdverwarming, of gaat het u vooral om de sfeer van de dansende vlammen? In het eerste geval zal uw kachel meer vermogen moeten leveren dan in het tweede geval.

Inhoud 

Fungeert uw houtkachel als primaire warmtebron in uw woonomgeving, dan is het nodig te kijken naar de inhoud van de ruimte: hoe groot is de kamer, hoe hoog zijn de plafonds? Hebt u een vrijstaande of bijvoorbeeld geschakelde woning? 

Meten is weten, dus bereken eerst het aantal kubieke meters. U kunt de volume van een ruimte berekenen als volgt: lengte x breedte x hoogte = m3.

Isolatie

 Een volgende kwestie is de mate van isolatie: bij optimale isolatie gaat er veel minder warmte verloren dan wanneer uw huis matig of slecht is geïsoleerd. Uw woning is: 

  • Goed geïsoleerd wanneer de woning is voorzien van dubbel glas, muur-, vloer- en dakisolatie. Volg lijn A.
  • Redelijk geïsoleerd wanneer de woning minimaal is voorzien van dubbel glas. Volg lijn B.
  • Slecht geïsoleerd wanneer de woning niet is voorzien van dubbel glas of een van de andere vormen van isolatie. Volg lijn C. 
vermogen-haard-of-kachel-berekenen

Vermogen houtkachel

Het vermogen van elke kachel wordt gemeten in kilowatt (kW). Als voorbeeld twee uitersten: een kleinere kamer (40 m3) met goede isolatie heeft voor afdoende verwarming genoeg aan een kachel die 4 kW levert. Een grote kamer (180 m3) zonder isolatie vraagt om een houtkachel met een vermogen boven de 11 kW.

Voor een passieve woning of een moderne goed geïsoleerde woning kan de warmtebehoefte nog lager liggen. Hier kan het benodigde vermogen in sommige gevallen slechts 2kW zijn.

Het is belangrijk een houtkachel te kiezen die goed past bij uw situatie. Want ook een kachel met te veel vermogen is af te raden. De ruimte wordt dan te sterk verwarmd en u zult de kachel niet op vol vermogen laten branden. Daardoor is de verbranding dan niet optimaal. Dat kan zorgen voor stank en voor extra vervuiling van de schoorsteen.

Rendement houtkachel: wat levert het op?

Hoeveel warmte een kachel levert, verschilt ook. Daarbij gaat het om rendement, oftewel het percentage van de geproduceerde warmte die ook daadwerkelijk in de ruimte terecht komt. Opnieuw twee uitersten: een spekstenen houtkachel kan een rendement leveren van wel 90%. Een openhaard verliest echter het grootste deel van zijn warmte via de schoorsteen en levert dikwijls maar net 10% aan rendement.

Loopt u dus eerst deze vragen na voordat u beslist welke kachel u wilt. Wilt u zeker weten dat u het juiste vermogen en rendement houtkachel kiest voor uw woonsituatie? Vraag dan om advies aan een van onze adviseurs

Scroll naar boven