Afvoer voor pelletkachels: gevelaansluiting of dakdoorvoer?

Afvoer voor pelletkachels: gevelaansluiting of dakdoorvoer?

Een van de voordelen van pelletkachels is dat de rookgasafvoer eenvoudiger is dan voor houtkachels en gaskachels. Voor houtkachels is een geïsoleerd dubbelwandig RVS afvoerkanaal aan te bevelen. De kosten hiervan kunnen fors oplopen, deze kunnen zelfs de aanschafprijs van de houtkachel zelf overstijgen. Voor gashaarden met een gesloten verbranding komt u al snel uit bij een concentrisch afvoerkanalen met een diameter van minimaal 150mm. Pelletkachels hebben vaak voldoende aan een eenvoudiger afvoerkanaal van 80mm. Door de beperkte diameter is plaatsing vaak stukken eenvoudiger en neemt deze minder ruimte in.

Gevelaansluiting of dakdoorvoer?

Wanneer de keuze gemaakt is voor een pelletkachel is de vraag hoe het rookkanaal komt te lopen. Wilt u het rookkanaal naar boven en door het dak laten lopen of kiest u voor een gevelaansluiting? Technisch gezien is het mogelijk om een pelletkachel door middel van een gevelaansluiting te plaatsen. Dit kan omdat een pelletkachel een rookgasventilator bevat die de rookgassen ook zonder natuurlijke trek afvoert. Toch raden fabrikanten en dealers dit veelvuldig af. Waarom?

Nadelen van een gevelaansluiting

Natuurlijke trek van het rookkanaal

Trek is een combinatie van zuiging aan de bovenkant van het kanaal, temperatuur aan de binnenkant het kanaal en stuwing aan de onderkant van het kanaal. Zonder één van deze drie elementen zal er geen trek zijn. Een gevelaansluiting geeft geen trek aan het rookkanaal omdat de zuiging bovenaan het kanaal ontbreekt. Zonder trek worden de rookgassen niet afgevoerd. Bij een gevelaansluiting worden de rookgassen dus volledig afgevoerd door de ventilator en niet door de natuurlijke trek van het rookkanaal zoals bij een verticaal rookkanaal.

Slijtage van de ventilator

De ventilator van de pelletkachel zorgt er bij een gevelaansluiting voor dat de rookgassen worden afgevoerd. Dit principe noemt men kunstmatige of geforceerde trek. Hiervoor moet de ventilator wel steeds op vol vermogen draaien. De meeste kachels zijn hier echter niet op ontworpen. In de praktijk betekent dit dat de kans zeer groot is dat bij een gevelaansluiting de ventilator binnen enkele maanden al gebreken begint te vertonen.

Geluid van de ventilator

Een ventilator is een bewegend onderdeel. Wanneer deze draait is het niet te voorkomen dat deze geluid maakt. Om de rookgassen af te voeren bij een gevelaansluiting is het nodig dat de ventilator continue op vol vermogen draait. Hierdoor zal het geluidsniveau van de ventilator in dit geval aanzienlijk zijn.

Aanslag

De rookgassen van een pelletkachel zijn minder warm dan van een houtkachel. Toch zijn deze nog steeds warm. De warme lucht zal stijgen. Bij een gevelaansluiting trekken de warme gassen, eenmaal buiten het kanaal, omhoog tegen de muur. Vaak komt het voor dat deze gassen, waar onder meer roet in zit, tegen de gevel van het huis aan slaan. Het resultaat hiervan is lelijke zwarte strepen langs de gevel van uw woning.

Advies voor een goed rookkanaal

Zoals aangegeven wordt een gevelaansluiting voor pelletkachels door fabrikanten en dealers afgeraden. Er zijn fabrikanten die geen garantie verlenen op het moment dat er sprake is van een gevelaansluiting. Andere fabrikanten beperken de garantie op hun toestellen van 5 jaar naar 2 jaar bij gebruik van een gevelaansluiting. Ons advies is dan ook, laat u goed voorlichten over het rookkanaal voor uw pelletkachel. Het beste rookkanaal blijft een dubbelwandig RVS rookkanaal door het dak met veel natuurlijke trek, op dezelfde wijze aangelegd als een rookkanaal voor houtkachels.

Een pelletkachel op een houtkachel rookkanaal

Het klinkt niet voor de hand liggend, toch kan het wel degelijk interessant zijn: een pelletkachel aansluiten op een rookkanaal voor houtkachels. Wanneer u al een goed rookkanaal voor een houtkachel heeft dan kan de pelletkachel hier prima op aangesloten worden. De dunnere buis van de kachel kan met een verloop op het kanaal van de houtkachel aangesloten worden.

Voor situaties waar het rookkanaal nog aangelegd moet worden klinkt het minder logisch, toch is het wel degelijk een interessante optie als er voldoende ruimte is. De reden zijn:

  • Voldoende trek – bij een deugdelijk aangelegd rookkanaal voor houtkachels bent u verzekerd van voldoende trek voor een houtkachel en daarmee ook voor een pelletkachel. De kachel gaat langer mee en de ventilator heeft minder te verduren.
  • Goedkoper – afhankelijk van het merk rookkanaal kan een kanaal met een diameter van 150mm goedkoper zijn dan een kanaal van 80mm voor pelletkachels
  • Toekomstbestendig – mocht u uw huis verkopen dan is een rookkanaal dat ook geschikt is voor houtkachels interessanter dan een rookkanaal alleen voor pelletkachels. De eventueel nieuwe bewoner kan op het kanaal van 150mm bijna iedere houtkachel installeren.
Scroll naar boven