Pelletkachels

Wanneer u kiest voor goedkoop, duurzaam en eenvoudig stoken dan kiest u voor een pelletkachel. Een pelletkachel is een kachel of haard met een ingebouwd reservoir voor de pellets. De kachel voert deze automatisch aan door middel van wormwiel. De ontsteking van pellets gebeurt door een gloeispiraal. Afhankelijk van de warmtebehoefte zal de kachel de aanvoer van pellets en luchttoevoer regelen. Een groot voordeel van een pelletkachel is dat deze “automatisch” kan branden.

Met een pelletkachel heeft u de sfeer van een houtkachel maar het gemak van een pelletkachel!

Toont alle 18 resultaten

Een pelletkachel is de manier van eenvoudig, duurzaam en goedkoop stoken. Het rendement van een pelletkachel kan oplopen tot wel 97%. Een groot verschil met houtkachels is dat een pelletkachel voornamelijk convectiewarmte afgeeft waar een houtkachel veel stralingswarmte afgeeft.

Pelletkachel kooptips

 • Met een pelletkachel kan u 30 tot 50 procent op uw energierekening besparen.
 • Op de markt zijn verschillende soorten pelletkachels waaronder:
  • Vrijstaande pelletkachels – Veruit de meest verkochte pelletkachel. U kunt kiezen voor een model met sfeervol vuurzicht of een model dat puur praktisch ontworpen is.
  • Inbouw pellethaarden – Afhankelijk van de afmetingen kunnen deze prima ingebouwd worden in een bestaande open haard.
  • Een moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit zorgt voor een veilige en schone verbranding. Mede door de uitgekiende verbranding kan een pelletkachel zo’n hoog rendement halen.
  • Stankoverlast of vieze rook is bij een pelletkachel minimaal.
  • De rookgasafvoer voor een pelletkachel is meestal eenvoudiger dan voor een traditionele houtkachel. De meeste modellen hebben een 80 mm enkelwandige afvoer nodig. Dit kan door de lage temperatuur van de rookgassen en de mechanische afvoer.
  • Het gebruiksgemak van een pelletkachel is bijzonder hoog. De ontsteking en uitdoving kan vaak automatisch plaatsvinden en de kachel is voorzien van een thermostaat. Verder zijn er modellen met een weekprogramma of bedienbaar op afstand via een mobiele telefoon.
  • Pellets zijn gemaakt uit samengeperst hout. Hierdoor nemen pellets vele malen minder ruimte in dan los hout. Het is van groot belang om pellets te gebruiken van een hoge kwaliteit. Slechte kwaliteit pellets kunnen vervuild zijn met MDF, zand of spaanplaat. Dit zorgt voor een slechtere verbranding en kan de pelletkachel beschadigen.

  Het gebruik van pellets voor verwarming groeit de afgelopen jaren zeer sterk. Pellets zijn bij uitstek de manier om eenvoudig en duurzaam te verwarmen. In landen waar niet ieder huis een aardgasaansluiting heeft zijn pelletkachels al een stuk langer populair. Vandaar dat de bekende fabrikanten ook uit bijvoorbeeld Italië en Oostenrijk komen. Deze landen hebben een lange historie in het gebruik en de ontwikkeling van pelletkachels.

  k-stove-topaz-s

  Wat zijn pellets?

  Pellets, niet te verwarren met pallets, zijn kleine korrels samengeperst hout. Door de kleine en regelmatige vorm zijn pellets geschikt om automatisch in een kachel aan te voeren als brandstof, vandaar ook de naam pelletkachel. Verder maken de kleine afmetingen het mogelijk om pellets eenvoudig te vervoeren en op te slaan. Vanaf 1997 kwamen de eerste automatische pelletkachels voor thuisgebruik op de markt. Deze kachels zijn net zo eenvoudig als CV ketels op gas of olie.

  Vrijstaande pelletkachels

  Voor thuisgebruik is het populairste model de vrijstaande pelletkachel. Deze kan in de woonkamer geplaatst worden. Naast verwarming biedt zo’n model ook sfeer door de gezellige vlammen en is het door zijn design een onderdeel van de inrichting geworden. Ondertussen is er ruim aanbod aan ware design pelletkachels.

  Merken pelletkachels

  Bij Kachelplaats hebben we een ruime sortering pelletkachels van verschillende merken. Bij de keuze van de merken is een duidelijke focus gelegd op kwaliteit. Alleen bij de aanschaf van een kwaliteitspelletkachel bent u in staat om optimaal te profiteren van de voordelen die een pelletkachel biedt. De populairste merken zijn de K-Stove en Artel. Deze merken hebben prachtige kwaliteit pelletkachels in het assortiment en veel keuze in modellen. Zo zit er altijd een pelletkachel bij dat past bij uw wensen en behoeften.

  Vuurbeeld van de pelletkachel

  Voor een hout- of gaskachel wordt vaak gekozen omdat deze zo’n gezellige sfeer in huis brengen. Bij een pelletkachel zijn het vaak meer praktische overwegingen. Toch wordt er bij moderne pelletkachels steeds meer aandacht gegeven aan het vuurbeeld. Fabrikanten passen het ontwerp van de vuurkooi aan, vergroten de ruit van de kachel en verbeteren zo het vuurbeeld. Ondertussen hebben sommige modellen bijna de sfeer van een echte houtkachel!

  Rookgassen

  Net als een hout- of gaskachel heeft een pelletkachel rookgassen en heeft deze dus een afvoer nodig. Vaak heeft deze een diameter van 8 of 10 cm. Hierbij zijn deze kleiner dan bij andere type kachels en haarden. Verder zijn de verbrandingsgassen een stuk koeler dan bij een houtkachel. Deze 2 belangrijke verschillen maken de aanleg van een geschikt rookkanaal eenvoudiger. Toch heeft de kwaliteit van het rookkanaal voor een pelletkachel grote invloed op de verbranding en de levensduur van de kachel. U kunt hier meer over lezen in ons artikel over rookgasafvoer voor pelletkachels.

  k-stove-vesuvius

  Geluid van de ventilator

  Bijna alle pelletkachels zijn uitgerust met een elektrische ventilator. Deze ventilator wordt gebruikt voor 2 doelen. Het verspreiden van de convectiewarmte en het afvoeren van de rookgassen. Een ventilator bestaat uit mechanische onderdelen. Daarom zal deze altijd geluid produceren. Per kachel verschilt het sterk hoe goed de ventilator hoorbaar is. Dit is afhankelijk van de kwaliteit maar ook van het type van de kachel. Omdat de aanwezigheid van een lichte zoem als hinderlijk ervaren kan worden proberen fabrikanten hier oplossingen voor te bedenken. De afgelopen jaren zijn er meer modellen op de markt gekomen waarbij de convectieventilator ook uitgeschakeld kan worden. Zo kan u in alle stilte genieten van de aangename warmte. Het nadeel hiervan is dat het rendement van de kachel zal dalen, deze is minder goed in staat om de warmte af te geven aan de ruimte. Daarnaast zijn er ook modellen op markt die geheel zonder ventilator zijn. Dit zijn bij uitstek de pelletkachels om in stilte van te genieten. Goed om te bedenken dat een ventilator stroom verbruikt. Wanneer deze 24 uur per dag aanstaat, is dit verbruik wel iets om rekening mee te houden.

  Tenslotte nog de opmerking dat de kwaliteit van het rookkanaal invloed heeft op hoe hard de ventilator moet draaien om de rookgassen af te voeren. Een pelletkachel met een goed rookkanaal zal minder geluid produceren!

  Service en onderhoud

  Om het rendement, het comfort en de verbranding te verbeteren worden pelletkachels geavanceerder, er wordt steeds meer software, regel- en meettechnieken toegevoegd. Om alles aan te sturen is de moderne kachel uitgerust met een volledige computer. Er zijn kachels die de kwaliteit van pellets continue meten. De verbranding wordt steeds in de gaten gehouden evenals de rookgassen. De kachel stemt hier direct de verbranding en aanvoer van pellets op aan. Dat de kachels hier beter van gaan branden is zeker. Het nadeel is dat de moderne pelletkachel kwetsbaarder wordt voor storingen. Dit kunnen storingen zijn in de software maar ook mechanische problemen. Om continue van uw pelletkachel gebruik te kunnen maken, is het belangrijk om er een van een hoogwaardig merk aan te schaffen. Daarnaast is het wel zo prettig als uw installateur veel ervaring heeft en direct mogelijk problemen kan verhelpen. Al onze installateurs hebben opleidingen van de fabrikanten gevolgd en zijn ook beschikbaar om zo snel mogelijk de eventuele storing bij u thuis op te
  lossen. Zo blijft u niet in de kou zitten.

  Goedkope pelletkachels bij Kachelplaats

  Bent u op zoek naar een goedkope pelletkachel of juist een topkwaliteit pelletkachel? Ontdek dan het ruime assortiment op HaardenExpress van topmerken als Altech, Artel en K-Stove. Heeft u een pelletkachel op het oog? Vraag dan online een offerte aan voor de beste prijs. Vragen? Neem dan gerust contact op of kom langs in onze showroom.

Scroll naar boven