Blog houtkachel installeren en aansluiten

Uw houtkachel installeren en aansluiten

Het installeren en aansluiten van uw houtkachel is bij uitstek een klus voor de vakman. Maar als u handig bent, kunt u het ook zelf. Wel is het heel belangrijk dat u – om veiligheids- en gezondheidsredenen – goed weet waar u op moet letten. Hier onder geven we u een overzicht van de zaken waar u in ieder geval mee rekening moet houden.

De ene kachel is de andere niet

Voor elke houtkachel en situatie gelden andere specificaties en eisen. Toch zijn er een paar basiszaken die altijd opgaan. Bijvoorbeeld luchttoevoer, afstand tot de wand en de plaatsing van de afvoer.

Zorg voor een stevige, veilige ondergrond

Kachels zijn zwaar. Controleer of de vloer en eventueel de onderliggende balkenlaag daarop zijn berekend. Gebruik zo zondig een stevige verhoging om het gewicht te verdelen. Rond/onder de kachel plaatst u een haardplaat van steen, beton, metaal of glas, om te zorgen dat eventuele vonken of gloeiende as geen brandgevaar kunnen opleveren. Houd 30 cm aan de voorzijde aan, en 20 cm aan de zijkanten.

Schoorsteen/rookkanaal

Controleer of laat controleren of de schoorsteen voldoet aan de eisen. De schoorsteen of het rookkanaal moet minimaal 3,5 meter lang zijn, bestand tegen temperaturen van 350 graden Celsius of hoger en mag niet lekken. Het doorvoer gat in de muur is minimaal 18 cm. Ook de diameter van schoorsteen/rookanaal is van belang: 140 mm is het minimum. Bij grotere houtkachels kan de diameter zelfs oplopen tot 250 mm. De afvoer van rookgassen vraagt om voldoende trek; hoe meer bochten en hoeken er in de schoorsteen/het rookkanaal zitten, en hoe minder hoogteverschil, des te geringer de trek. Om de afvoer van lucht te verbeteren, zijn eventueel diverse mechanische aanpassingen mogelijk.

Lees meer over rookgasafvoer voor houtkachels

Achterwand

De wanden en de omgeving van de kachel krijgen veel warmte te verduren. Daarom is het noodzakelijk dat deze hittebestendig en liefst brandwerend is. Het is ontzettend belangrijk dat er geen brandbare materialen in de directe omgeving van de kachel aanwezig zijn. Denk aan de muur maar ook bijvoorbeeld gordijnen. Wat de minimale afstand tussen de kachel en de muur moet zijn verschilt per merk en model. Dit hangt voor een groot deel af van de isolatie in de kachel. Extra isolatie kan nodig zijn. Let daarbij op dat er genoeg ruimte is om condens te laten ontsnappen; 40 mm tussen isolatie en buitenwand is minimaal nodig.

Afvoer en aanvoer

Sommige kachels hebben de afvoer aan de achterzijde, andere aan de bovenzijde. Weer andere modellen hebben ook nog een aansluiting aan de zijkant. In alle gevallen moet u zorgen dat de aansluiting luchtdicht is, om ontsnappen van rookgassen en te weinig trek te vermijden. De kwaliteit van het rookkanaal is minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van de kachel. Hoe goed de houtkachel ook is, met een slecht rookkanaal zal deze nooit goed branden!

Voor de verbranding van hout is zuurstof nodig. Daarom is een goede luchttoevoer essentieel voor optimale verbranding. Gemiddeld gebruikt een houtkachel 20m3 per uur aan zuurstof. Ongeacht waar de luchtinlaat van uw kachel zich bevindt, is een vrije inlaat van lucht nodig. Mede daarom is ventilatie van de ruimte onmisbaar.

Sommige houtkachels hebben de mogelijkheid om een zogenaamde buitenluchtaansluiting te monteren. Hiermee wordt de benodigde zuurstof niet uit de ruimte zelf maar van buiten gehaald. Dit is de noodzakelijk om de kachel te kunnen gebruiken in een goed geïsoleerde woningen of ruimtes waar mechanische ventilatie aanwezig is. Bekijk dus goed of deze mogelijkheid aanwezig is voor de houtkachel.

Check de specificaties!

Zoals gezegd: voor elke kachel gelden andere eisen wat betreft plaatsing, materialen, maten en afmetingen. Zeker als u zelf gaat plaatsen, is het heel belangrijk dat u dit precies doet volgens de specificaties van uw kachel. Tips of advies nodig? Uw vakman helpt u graag!

Meer tips over het juiste gebruik en installatie van uw houtkachel:

Scroll naar boven