Elektrische haarden

De laatste jaren is de elektrische haard sterk in opkomst. De moderne haarden geven een zeer levendig en levensecht “vlammenspel”, soms compleet met rook bestaande uit waterdamp. Een groot voordeel is dat ze geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebben. Plaatsen, stekker in het stopcontact en de haard is klaar voor gebruik. Toch worden ook deze modellen vaak ingebouwd in een passende schouw of meubel om zo een extra sfeervol middelpunt van de woonkamer te krijgen. Populaire modellen zijn onder meer de Faber e-Matrix en de Kalfire e-one. Ook zijn er modellen speciaal ontworpen om in een bestaande situatie te plaatsen.

Resultaat 1–21 van de 376 resultaten wordt getoond

Elektrische inbouwhaarden

De nieuwste generatie elektrische haarden bestaat uit modellen die qua luxe en mogelijkheden vergelijkbaar zijn met inbouw gashaarden. Denk aan de Faber e-Matrix en complete en luxe serie aan elektrische haarden van Element4. Dit maakt deze haarden een duurzaam en milieubewust alternatief voor een gashaard of houthaard.

Kooptips voor een elektrische sfeerhaard

 • Let op, sommige haarden kunnen ook bijverwarmen, andere modellen geven geen warmte af. Het maximale verwarmende vermogen is meestal 2kW. Dit is onvoldoende om als hoofdverwarming te dienen
 • De nieuwste haarden zijn een duurzaam alternatief voor een gashaard. Het vuurbeeld is prachtig, de sfeer van een vuur maar niet de nadelen zoals teveel warmte, gasverbruik en een rookkanaal. Tip: kijk eens naar de Element4 elektrische haarden. Deze worden onder meer standaard met ontspiegeld glas geleverd!
 • Er zijn verschillende technieken om een elektrische sfeerhaard te laten “branden”. Per techniek verschilt het vuurbeeld en de sfeer sterk. Daarom, laat u vooral overtuigen door een brandende elektrische haard in de showroom.
 • Bedenk hoe u de sfeerhaard wilt plaatsen of inbouwen. Verschillende branders worden geleverd inclusief schouw of ombouw. Andere uitvoeringen laten zich weer inbouwen zoals een inbouwhaard. Andere modellen zijn geschikt om op te hangen, in een hoek te plaatsen of juist tegen een rechte muur.
 • Wist u dat u ook kunt kiezen voor een losse brander? Deze kunt u bijvoorbeeld prima in een bestaande open haard plaatsen of in een zelf gebouwd meubel. Zo geniet u wel heel eenvoudig van de sfeer van een “levensecht” houtvuur.

Elektrische sfeerhaarden, wat is er mogelijk?

Wanneer u zich oriënteert naar de verschillende haarden valt direct het grote prijsverschil tussen de modellen op. Voor een eenvoudige elektrische inzethaard betaalt u nog geen € 350,- terwijl een luxe inbouwhaard al € 3.500,- kan kosten. Wat zijn nu de verschillen? Welk model past nu het beste bij mijn situatie?

Het belangrijkste verschil tussen de haarden is hoe realistisch het vuurbeeld is. Hoe complexer de techniek, hoe kostbaarder de haard maar hoe realistischer het vlammenspel en vuurbeeld wordt. Grofweg zijn de elektrische sfeerhaarden in de volgende 3 groepen in te delen.

Faber-e-matrix-Roomdivider

Haarden met LED-verlichting

De eenvoudigste techniek om een sfeervol vuur te creëren is door middel van een decoratie bijvoorbeeld houtset en LED-verlichting. De verlichting zorgt voor een gloeieffect op de decoratieset. Zo wordt de sfeer van een gloeiend vuur neergezet. Bij Dimplex noemen ze dit type vuur de Optiflame haarden, zoals bijvoorbeeld de Dimplex Prism 50

De voordelen van deze haarden zijn:

 • Eenvoudig in gebruik, stekker in het stopcontact en de haard is klaar voor gebruik
 • Verschillende type “vuur” mogelijk, zoals houtset, glasdecoratie etc. Inclusief gekleurd vuur zoals bij de Dimplex Prism modellen
 • Goedkoper type

Natuurlijk heeft dit vuurbeeld ook een aantal nadelen. Te weten:

 • Geen 3D vuur, de ruit is altijd vlak en geen diepte
 • Rookeffect is niet mogelijk
 • Niet geschikt als doorkijkhaard of hoekhaard

Haarden met waterdamp en lichtprojectie, de Opti-Myst haarden

Een stap realistischer worden de haarden met lichtprojectie op een zeer fijne waterdamp. De haard maakt waterdamp die opstijgt tussen de houtset door. Van de onderkant wordt hier licht op geschenen. In combinatie met het gloeieffect van de LED verlichting onder de houtset zorgt dit voor een bijna echt houtvuur.

opti-myst-vuurbeeld

Deze elektrische haarden zijn bijzonder realistisch door het 3D vuurbeeld en de lichtprojectie op de waterdamp. Ook de toepassingsmogelijkheden zijn breed. Dit type haard kan geplaatst worden in een bestaande situatie, een schouw met 1 zijdig vuurzicht of een doorkijkhaard. Ook zijn de meeste modellen beschikbaar in 3 varianten, front, hoek en drie-zijdig.

Zowel Dimplex als Faber bieden dit type haard aan. Dimplex en Faber verkopen deze haarden onder de naam Opti-myst. Bekijk eens de populaire Dimplex Cassette 600 en de Faber e-Matrix.

De voordelen van de Opti-Myst haarden zijn:

 • Prachtig vuurbeeld inclusief echte “rook”
 • 3D vuurbeeld, daarom ook geschikt voor doorkijkhaarden en hoeksituaties

Luxe haarden, een alternatief voor gas- en houthaarden

Met de toenemende vraag naar alternatieven voor hout- en gashaarden ontstaat een nieuwe generatie elektrische haarden. Haarden met dezelfde eigenschappen als de grote en luxe inbouwhaarden op gas en hout. Deze bieden een ruim vuurzicht, beschikbaar in diverse afmetingen een realistisch “houtvuur” en zijn praktisch in gebruik.

Element4, luxe inbouwhaarden

Element4 heeft een ruime ervaring in luxe gashaarden. Deze kennis en ervaring is ingezet om de best mogelijk elektrische inbouwhaarden te ontwikkelen. Het resultaat mag er zijn. Haarden met dezelfde kenmerken als een gashaard, standaard uitgevoerd met ontspiegeld glas en beschikbaar van kleiner tot zeer groot.

Faber Pepper’s Ghost

De nieuwste techniek om te gebruiken in elektrische haarden is de Pepper’s Ghost. Door middel van LCD LED projectie wordt er een zeer realistisch vuurbeeld neergezet, compleet met knisperend geluid en wegschietende vonken. Een elektrische haard was nog nooit eerder zo realistisch. Dimplex biedt haarden met deze techniek aan onder de naar Opti-Virtual. U heeft keuze uit 2 modellen, de Opti Virtual Single en de Opti Virtual Double.

Bekijk altijd de haard brandend in de showroom

Wat altijd verstandig is om deze verschillende elektrische haarden eerst “brandend” te zien. In onze showroom hebben we een grote verscheidenheid aan modellen brandend staan. Zo kunt u het beste de verschillende technieken vergelijken en een goede keuze maken.

Hoe de haard te plaatsen?

Hoe de haard te plaatsen hangt volledig af van uw eigen wensen. Een aantal haarden wordt standaard compleet met schouw of ombouw aangeboden. Dan kan u kiezen voor een hangend model met strakke en moderne lijnen of juist voor een sfeervolle klassiek ogende schouw.

Dru-Virtuo-elektrische-haard

Daarnaast kan een groot aantal schouwen prima gecombineerd worden een van de elektrische sfeerhaarden uit ons assortiment. Zo creëert u geheel uw eigen sfeer.

Tenslotte kan u ervoor kiezen om de haard te plaatsen in een bestaande situatie. Dit kan zijn in een bestaande open haard zodat u eenvoudig een sfeervol “houtvuur” heeft. Ook kan u de haard als inzethaard direct plaatsen in de muur. Of u plaatst de haard bijvoorbeeld in een dressoir. Het grote voordeel van een elektrische haard is dat u alleen een stopcontact nodig heeft, verder stelt de haard weinig eisen. U heeft geen rookgasafvoer nodig en hoeft geen rekening te houden met de warmteontwikkeling.

Scroll naar boven