Afvoermaterialen

Bij Kachelplaats leveren we ook afvoermaterialen voor uw haard en kachel. Elke kachel heeft een rookgasafvoer nodig. Het juiste rookgasafvoer is van groot belang. Dit kan voor u een zoektocht zijn want er zijn veel verschillende soorten afvoermaterialen. Voor een houtkachel wordt een enkelwandig en dubbelwandig rookkanaal gebruikt. Voor een gashaard is dit weer anders. Ook hebben kachels en haarden verschillende afmetingen voor het aansluiten van het rookkanaal. Kachelplaats kan u helpen met het vinden van het juiste afvoermateriaal. Lees de informatie of neem contact op.

Dubbelwandig rookkanaal

Wanneer een rookkanaal door een gevel, dak of plafond gaat is een dubbelwandig rookkanaal verplicht. Een dubbelwandig rookkanaal is brandveilig, je kunt deze dus afwerken met brandwerend plaatmateriaal of door hem bijvoorbeeld in een muur te plaatsen. Dubbelwandige rookkanalen zijn gemaakt van RVS. Een dubbelwandig rookkanaal is een geïsoleerd kanaal. De rookanalen zijn te gebruiken voor een houtkachel, gashaard of oliegestookte kachels. De rookgassen hebben hun warmte afgegeven in de haard, wanneer dit gebeurd is kunnen ze zo veilig door het rookkanaal naar buiten worden afgevoerd. Op de begane grond mag een enkelwandig rookkanaal gebruikt worden, dit tot het plafond. De rookkanalen die Kachelplaats levert zijn van uitstekende kwaliteit.

 

rookkanaal-enkelwandig

Enkelwandig rookkanaal

Een enkelwandig rookkanaal wordt geplaatst van de kachel tot het plafond. Dit dus op de begane grond. Een enkelwandig rookkanaal ziet er mooier uit met een vrijstaande houtkachel. Ook is deze buis smaller en goedkoper. Deze wordt dus altijd toegepast op de begane grond. Bij het plafond wordt het een dubbelwandig rookkanaal. Ook het enkelwandige rookkanaal is gemaakt van RVS of aluminium.  Bij een rookkanaal heb je dus ook altijd een verbindingsstuk nodig, dit van een enkelwandig rookkanaal naar een dubbelwandig rookkanaal. Bij een vrijstaande kachel wordt het enkelwandige rookkanaal zwart gespoten omdat deze in het zicht is. Bij een inbouwhaard is dit niet van toepassing omdat deze dan ingebouwd is en uit het zicht is. 

 

Concentrisch rookkanaal

Een concentrisch rookkanaal wordt gebruikt bij een gashaard of gaskachel. Dit met een gesloten systeem. Een gesloten systeem wil zeggen dat de haard de lucht niet uit de ruimte haalt maar dit ook van buitenaf. Dit heb je altijd met een concentrisch rookkanaal. Een concentrisch rookkanaal heeft 2 buizen. De binnenste buis, meestal 10 centimeter, voert de rookgassen af naar buiten. De buitenste buis met de overige ruimte trekt de zuurstof voor de verbranding van de haard aan. Dit zorgt dus voor een gesloten systeem van uw gashaard. Een gesloten systeem zorgt voor meer flexibiliteit en het is veiliger. De verbranding verloopt efficiënt en de haarden hebben een hoog rendement. 

Flexibel rookkanaal

Een flexibel rookkanaal wordt in de meeste gevallen gebruikt voor een bestaande situatie. Een dubbele laag in het flexibele rookkanaal is extra stevig. Deze gaat niet snel kapot met de installatie en ook is deze gemakkelijker te onderhouden (schoorsteenvegen).  Een flexibel rookkanaal kan ook door een huidig rookkanaal heen getrokken worden. Als dit kanaal bijvoorbeeld verouderd of verslechterd is. Wanneer het huidige rookkanaal een grotere diameter heeft dan het flexibele rookkanaal dan kan dit. De diameter van een flexibel rookkanaal is 100mm. Een flexibel rookkanaal voorkomt creosoot vorming en daardoor ook een schoorsteenbrand. Een flexibel rookkanaal kan worden afgestort met perlitekorrels voor een hogere isolatiewaarde. 

 

PowerVent systeem (DRU)

Met het PowerVent systeem van DRU wordt mogelijk wat voorheen onmogelijk was. Een gashaard kan overal geplaatst worden zonder dat er een afvoer zichtbaar is. Zo is het mogelijk om een haard te plaatsen in de woning waar u hem het liefste wilt hebben. Dankzij het innovatieve systeem van DRU kun je warmte, sfeer en comfort creëren in iedere ruimte in een woning.  Dit ook als er maar weinig ruimte is voor een afvoer. Het PowerVent systeem kan horizontaal, verticaal of via allerlei bochten naar de buitenlucht. Dit wel tot een afstand van 100 meter. De afvoer kan ook via de kruipruimte. Het is ideaal voor tussenwoningen of appartementen, hier was het voorheen niet mogelijk om een gashaard te plaatsen.

 

dru-powervent
Scroll naar boven