Emaille houtkachels

Emaille houtkachels: kleurrijke kachels

Al jaren worden houtkachels met email bedekt. Tegenwoordig is dit voor vele houtkachels nog steeds een optie. Deze laag email geeft de kachel een fraai uiterlijk en maakt deze extra duurzaam. Maar was is email nu precies?

Wat is email?

Email is een dunne laag gesmolten glas op een metalen of aardewerk voorwerp. Dit kan om het voorwerp te versieren of om deze te beschermen. Al in het Oude Egypte werd email toegepast op aardewerk, metalen voorwerpen en steen. Indertijd werd het voornamelijk gebruikt ter decoratie. Bijvoorbeeld het gouden masker van Toetanchamo is versierd met blauwe email stroken.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werd email steeds meer toegepast voor industriële- en keukenproducten. Denk hierbij aan producten zoals: pannen, voorraadbussen, petroleumstellen maar ook aan wasmachines. Een andere bekende toepassing is het gebruik van email voor reclame- en bewegwijzeringsborden.

Waarom een email kachel?

Bij houtkachels is het gebruik van email zowel om de kachel te beschermen als ter verfraaiing. De laag email geeft de kachel een zeer glad en hard oppervlakte. Hierdoor is het zeer eenvoudig om de houtkachel goed schoon te houden. Verder is deze emaillaag duurzaam, kleurvast en beschermt de gietijzeren kachel tegen corrosie. Een email houtkachel kan zonder problemen meer dan een generatie meegaan.

In het verleden waren emailhoutkachels nog kwetsbaar. De email laag kon barsten of er konden zelfs stukken email afspringen. Door technische ontwikkelingen behoren deze problemen tot de verleden tijd. Bijvoorbeeld Jøtul geeft 10 jaar garantie op de emaillaag.

Kleuren email houtkachels

Email geeft de kachel een fraai glad en glimmend oppervlakte. Deze laag kan in bijna iedere kleur gemaakt worden. De bekendste fabrikanten van email houtkachels zijn Jøtul en Dovre. Deze bieden voor een aantal gietijzeren houtkachels uit hun assortiment de mogelijkheid om deze met een geëmailleerd oppervlakte te kopen.

Een aantal jaar terug zag je dat de emaille houtkachels nog in veel verschillende kleuren werden geleverd. Tegenwoordig is hier minder vraag naar en zijn de meeste emaille kachels uitgevoerd in zwart, antraciet of wit.  Hieronder hebben we een aantal kachel  weergegeven welke verkrijgbaar met een emaille afwerking. 

Scroll naar boven