Inbouwhaarden hout

Wilt u de gezelligheid en uitstraling van een open haard maar de warmte en veiligheid van een kachel? Dan is een ingebouwde houtkachel de ideale optie voor u. Door dat deze haarden ingebouwd zijn passen ze in ieder interieur zonder uit de toon te vallen. Daarnaast zijn inbouwhaarden hout een stuk zuiniger en veiliger dan een open haard.

Resultaat 1–21 van de 81 resultaten wordt getoond

Houtkachel inbouwen

Een houtkachel inbouwen is vaak een prachtige oplossing om een sfeervol vuur in huis te halen. Met de huidige moderne technieken ligt het rendement van een inbouw houtkachel beduidend hoger dan in het verleden. Belangrijk is om het verschil te maken tussen een inzethaard en een inbouwhaard. Een inzethaard wordt vaak in een bestaande situatie geplaatst, bijvoorbeeld ter vervanging van een open haard.

In tegenstelling tot bij een inzethaard kunnen de afmetingen van een inbouwhaard groter zijn dan de afmetingen van het zichtbare deel. Bij een inbouwhaard wordt een groot deel van de haard aan het zicht onttrokken door de wand waar deze achter geplaatst is.

Inbouw houthaarden kooptips

  • Wist u dat een open haard een rendement van tussen de 5 en 15% procent heeft? Een inbouw houthaard kan wel 75% rendement of meer halen. Met een inbouwhouthaard bespaart u dus hout en geld. Ook niet onbelangrijk, u helpt mee aan een beter milieu.
  • Men kent inbouwhaarden en inzethaarden. Inzethaarden zijn in de regel bedoeld om te plaatsen in een bestaande open haard of schouw. Inbouwhaarden worden vooral gebruikt wanneer het om een nieuwe wand, schouw of plateau gaat.
  • Er zijn ook inbouwhaarden die het beste van een open haard en een gesloten haard combineren. Zo kunt u met de geopende duur genieten van een knapperend geurend houtvuur. Met een gesloten deur kiest u voor veiligheid en een hoger rendement.
  • Naast de traditionele draaideur zijn er ook haarden met een lift- of hefdeur. Hiermee is de haard nog fraaier in te bouwen. U kunt bij sommige haarden de randen om het glas nauwelijks zien.
  • Naast inbouwhouthaarden met vuurzicht van voren zijn er hoekhaarden en 3-zijdige haarden. Zo kunt van nog meer kanten genieten van het houtvuur. Daarnaast zijn er ook doorkijkhaarden, ook wel tunnelhaarden genoemd. Deze haarden zijn heel erg geschikt om in een roomdivider te plaatsen. Zo kunt u in beide ruimtes genieten van een houtvuur.

Wat is goed om te weten van inbouwhaarden?

Voor een inbouwhaard wordt vaak gekozen bij nieuwbouw situaties. Om dit type haard te plaatsen ter vervanging van een bestaande open haard is vaak niet aan te raden. U zult vaak de gehele open haard moeten wegbreken en de nieuwe haard opnieuw inbouwen.

In een nieuw situatie heeft vaak de ruimte en de mogelijkheden om de haard prachtig in te bouwen. Omdat een groot deel van de haard ingebouwd is, is maar een beperkt deel zichtbaar. Ten opzichte van een inzethaard geeft een inbouwhaard een mooier resultaat om in te bouwen. U krijgt een maximaal vuurzicht, bij sommige modellen is het nauwelijks te zien dat er een ruit voor het vuur zit.

Doordat er meer ruimte is voor de haard zijn er ook meer mogelijkheden om de haard vorm te geven. Zo zijn er tunnelhaarden, hoekhaarden en modellen met 3-zijdig vuurzicht. Ook zijn er meer mogelijkheden met de deur. De eenvoudigere modellen zijn vaak nog wel met een draaideur uitgevoerd, in het hogere segment komt u alleen maar liftdeurhaarden tegen.

Tenslotte, het rendement van een inbouwhaard ligt een stuk hoger dan van een inzethaard.

Een liftdeur of een draaideur?

Aan u de keuze waar u de voorkeur aan geeft. Kiest u voor een praktische draaideur of voor een luxere liftdeur? De uitvoering van de haarden met draaideur is vaak eenvoudiger. Het belangrijkste nadeel van de draaideur is dat een groot deel van de deur altijd zichtbaar is. Bij een liftdeurhaard kan de deur bijna geheel worden weggewerkt in de constructie. Verder is het gebruik ook weer praktischer. Bij sommige haarden is het zelfs mogelijk de liftdeur te bedienen met de afstandsbediening. Het grootste nadeel is de prijs, de vanaf prijs voor een liftdeurhaard is bijna het dubbele van een haard met draaideur.

Kies het juiste vermogen

Net zoals voor alle houtkachels is het voor een inbouwhaard ook belangrijk om een model te kiezen met het juiste vermogen. Het juiste vermogen is vaak lager dan u verwacht. Bepaal daarom eerst welk vermogen u nodig heeft om uw vertrek aangenaam warm te kunnen stoken. Wij kunnen u natuurlijk persoonlijk advies geven of u kunt op de volgende pagina een berekening maken om het juiste vermogen te bepalen: bereken juiste vermogen.

Wanneer u wat rondgekeken heeft vallen de grote prachtige inbouwhaarden vast op. Deze haarden geven een geweldig zicht op het brandende houtvuur. Een nadeel is vaak het vermogen, dit kan oplopen tot meer dan 20kW. Voor de meeste moderne en goed geïsoleerde woningen is dit veel te veel vermogen. Een gemiddelde woonkamer heeft aan 4 a 5 kW meer dan voldoende vermogen.

Het aanbod per merk

Bij de inbouwhaarden heeft iedere fabrikant zijn eigen type haarden. De merken die wij het meest verkopen worden hieronder besproken.

Spartherm haarden

Een Duits kwaliteitsproduct. Dit merk heeft een ijzersterke reputatie met de liftdeurhaarden. De variatie aan haarden is eindeloos. Van tunnel- en hoekhaarden tot inbouw cv-haarden. Mocht uw droom Spartherm haard er niet tussen staan, niet getreurd, er is ook maatwerk mogelijk!

Contura haarden

Contura staat bekend om de hoogwaardige vrijstaande houtkachels die prachtig branden. De afgelopen jaren is de populariteit van hun inbouwhaarden sterk gestegen. Een hoge kwaliteit, prachtige afwerking en zeer goed brandend. Opvallend hierbij is de scherpe prijsstelling van eenvoudige modellen.

Kalfire houthaarden

Een Nederlands product. Ook Kalfire heeft een zeer goede naam met hun Heat Pure-serie. Kalfire verkoopt a

lleen liftdeurhaarden. Een nadeel van deze modellen kan zijn het forse vermogen.

Barbas inzet- en inbouwhaarden

De andere Nederlandse fabrikant van inbouwhaarden, Barbas. Barbas heeft een bijzonder ruim assortiment. Van eenvoudige inzethaard tot luxe haard met afstandsbediening om de deur te openen. Een van de opvallende aandachtspunten bij de Barbas haarden is het grote aanbod haarden met een lager vermogen. Wanneer u weinig vermogen nodig heeft maar wel een “groots” vuur wilt, dan is een Barbas wellicht een goede optie.

Bezoek onze showroom voor vele modellen en advies

In onze showroom hebben we een ruim assortiment haarden brandend opgesteld. De haarden brandend aanschouwen is natuurlijk de beste manier om u zich te oriënteren. Daarnaast staan onze medewerkers altijd direct klaar om u van het juiste advies te voorzien.

Scroll naar boven