Externe luchttoevoer houtkachel

Externe luchttoevoer voor houtkachels

Om een houtvuur te laten branden heeft een houtkachel zuurstof nodig. De kachel kan de benodigde zuurstof op 2 manieren verkrijgen, direct uit de ruimte waar de kachel staat of van buitenaf, een zogenaamde buitenluchtaansluiting of externe luchttoevoer. Een kachel met externe luchttoevoer haalt de benodigde zuurstof van buiten of bijvoorbeeld uit de kruipruimte. Wat zijn nu de verschillen en wanneer moet u voor het een kiezen en wanneer voor het ander?

Aanvoer zuurstof, twee mogelijkheden

Wanneer de kachel de benodigde zuurstof uit de woonkamer haalt is het belangrijk om goed te ventileren. De rook van de kachel wordt naar buiten gezogen door de werking van de schoorsteen. Het is belangrijk om de lucht die via de schoorsteen verdwijnt aan te vullen met verse zuurstofrijke lucht. Hierdoor blijft de kachel goed branden, houdt de schoorsteen voldoende trek en houdt u een gezond leefklimaat.

U kunt zich voorstellen dat het gebruik van de zuurstof uit de woonkamer niet altijd ideaal is. De kamer moet gelucht worden tijdens het stoken van de kachel. Verder loopt u het risico wanneer de trek van de schoorsteen wegvalt dat er rook in de kamer komt. Tenslotte is het in sommige situaties zelfs onmogelijk om de kachel te stoken met lucht uit hetzelfde vertrek bijvoorbeeld bij een laag-energiewoning of een woning met een WTW-installatie.

Nu is het bij een groot aantal kachels mogelijk om deze met een buitenluchtaansluiting of ook wel externe luchttoevoer genoemd, te installeren. De kachel haalt door deze aansluiting de verse lucht uit een ander vertrek. Dit kan rechtstreeks van buiten zijn maar evengoed uit de kelder, kruipruimte of berging. De luchttoevoer zorgt ervoor dat de benodigde lucht continue van buiten gehaald wordt., onafhankelijk van de ruimte waar de kachel in staat. Dit zorgt voor een veilige en schone verbranding.

Wanneer moet u zeker een externe luchttoevoer voor mij houtkachel gebruiken?

In de volgende situaties kunt u niet zonder een externe luchttoevoer voor uw houtkachel. We leggen het uit:

Huizen met een mechanisch ventilatiesysteem, WTW installatie of een open keuken met afzuigkap

Deze installaties voeren lucht af. Wanneer u alle ramen en deuren gesloten heeft zal er onderdruk in de ruimte ontstaan. De onderdruk draait de stroomrichting van de rookgassen om en zal ervoor kunnen zorgen dat de rookgassen de woonkamer in komen via de luchtinlaat van de houtkachel. Wanneer de houtkachel voorzien is van een externe luchttoevoer is deze niet meer afhankelijk van de ruimte waarin deze staat. Hierdoor wordt de stroomrichting niet omgekeerd en zal de kachel goed blijven branden.

Laag-energiewoning of goed geïsoleerde woning

Moderne woningen en laag-energiewoning zijn bijzonder goed geïsoleerd en het binnenklimaat is fijn afgestemde balans. Een houtkachel kan deze balans volledig verstoren. Vaak is het zeer aan te raden dat de kachel volledig luchtdicht is en daardoor onafhankelijk brandt van de ruimte waarin deze staat. Hiervoor is tenminste een buitenluchtaansluiting nodig. Of er meer aanpassingen nodig zijn en welke kachels geschikt zijn voor uw situatie moet nader bepaald worden, hier helpen wij u graag bij.

Lees meer over een houtkachel in een passiefhuis

Alle houtkachels met een buitenluchtaansluiting

Voor de installatie van een buitenluchtaansluiting moet de kachel voorzien zijn van de mogelijkheid om deze aan te sluiten. Daarnaast heeft u materiaal nodig om de aansluiting door de muu of vloer te laten lopen en het benodigde afvoermateriaal. De diameter van de direct luchttoevoer is vaak ⌀100mm.

Een groot deel van de houtkachels heeft de mogelijkheid om deze te installeren met een buitenluchtaansluiting. Per model verschilt het of dit standaard mogelijk is of dat er een optionele kit bijgeleverd moet worden. Via deze link vindt u alle houtkachels met een buitenluchtaansluiting

Scroll naar boven