kachelruit schoonmaken houtkachel

Kachelruit schoonmaken voor houtkachels – tips en advies

Een kachel die brandt veroorzaakt roet en ander vuil. De kans is groot dat hiervan aanslag komt op de kachelruit. Wat kunt hier aan doen? Hoe kunt u het beste de kachelruit schoonmaken? Wat is de oorzaak? Hieronder leest u er alles over.

Houtkachels en roetaanslag op het glas

Prachtig een houtkachel met grote ruiten aan 3-zijden. Zo kunt u optimaal genieten van een prachtig vlammenspel. Wel zolang de ruiten schoon blijven. Helaas komt het toch vaak voor dat er aanslag op de kachelruiten komt. Hoe komt dit? Mijn kachel heeft toch een luchtreinigingssysteem dat het glas schoon houdt?

Vele fabrikanten hebben hun eigen systeem ontwikkeld om het glas zo goed mogelijk schoon te houden. Zo heeft bijvoorbeeld Jøtul een eigen techniek hiervoor ontwikkeld en heeft Dovre het zogenaamde AirWash-systeem. Desondanks vindt bij alle houtkachels roetaanslag op de ruiten plaats. Afhankelijk van de kachel kan de mate van aanslag wel verschillen. Daarnaast zijn er aantal factoren die meespelen bij hoeveel roetaanslag er plaats vindt:

 • Het hout waar de kachel op brandt. Natuurlijk moet het hout droog en schoon zijn. Harsrijk hout zorgt voor de ontwikkeling van meer roet.
 • Het vermogen waar de kachel op brandt. Voor een goede verbranding is belangrijk dat de kachel niet teveel gesmoord wordt. Alleen wanneer de houtkachel op vol vermogen brandt zal de roetvorming minimaal zijn.
  Tip: vaak wil het helpen om de ruiten weer schoon te krijgen door de kachel goed op te stoken.
 • De kwaliteit van de rookgasafvoer. Een kachel wil alleen goed branden bij een geschikt rookkanaal, het rookkanaal moet voldoende trek hebben. Wanneer het rookkanaal niet van voldoende kwaliteit is vindt er onnodige roetvorming plaats.

Houtkachel ruit reinigen

Zoals gezegd vindt er altijd roetvorming plaats bij een houtkachel of haard. Wat kunt u doen om deze te verwijderen?

 • Stook de houtkachel goed op. Het luchtreinigingssysteem zorgt ervoor dat de roetdeeltjes die aan het glas vastzitten worden losgebrand
 • Mocht het bovenstaande niet helpen dan kunt u het volgende doen:
  1. Pak een stuk krantenpapier of keukenpapier, kreuk en bevochtig deze.
  2. Doop het gekreukte en vochtige stuk papier voorzichtig in het as in de houtkachel.
  3. Wrijf de krant met de aszijde tegen het glas.
  4. Indien nodig, herhaal bovenstaande stap een aantal keer.
  5. Wrijf met een schoon stuk papier de losgelaten roetdeeltjes weg.
 • Een andere optie is het gebruik van een kachelruitenreiniger. Voor sterk vervuilde ruiten vaak een goede oplossing. Verkrijgbaar onder meer in onze showroom.

Gashaard ruit reinigen

Ook bij een gashaard zal er enige roetvorming plaatsvinden op de ruit. Vaak is deze met niet al teveel moeite prima te verwijderen. De fabrikanten geven steeds meer aandacht aan de mogelijkheid om eenvoudig de ruit te kunnen reinigen. Zo kan de ruit van een Dru haard erg eenvoudig opengeklapt worden.

Voor het reinigen van een ruit van een gashaard is het belangrijk om met het volgende rekening te houden. Probeer de aanslag eerst met een vochtige doek te verwijderen. Mocht dit niet lukken gebruik dan een niet krassend reinigingsmiddel, bijvoorbeeld koperpoets.

Tip: reinig de ruit altijd grondig voordat de gashaard voor de eerste keer wordt aangestoken. Dit voorkomt dat mogelijk aanwezig vuil inbrand op de ruit van de nieuwe gashaard.

kachelruit reinigen
Scroll naar boven