Bij de verbranding van hout ontstaat altijd roet en andere aanslag. Deze aanslag kan neerslaan op de ruit van uw kachel. U kunt natuurlijk de ruit schoonmaken, hier geven we tips hoe u de kachelruit kan schoonmaken. Beter is het wanneer de aanslag minimaal is en u langer kan genieten van een prachtig zicht op het levendige vlammenspel. Wat kunt u doen om de kachelruit zolang mogelijk schoon te houden en wat is de oorzaak?
De oorzaak van aanslag op de ruit
Allereerst goed om te weten, bij elke kachel met een ruit moet het glas met regelmaat schoongemaakt worden. Of dit nu een perfect brandende houtkachel of een gashaard is, de ruit moet worden schoongemaakt. Wel kunnen er verschillende redenen zijn dat er onnodig veel aanslag op de ruit plaats vinde.
Zoals gezegd, bij de verbranding van hout ontstaat roet en andere aanslag. Deze kan neerslaan op de ruit van de kachel. De fabrikanten van houtkachels doen hun best om dit tegen te gaan. Iedere fabrikant heeft zijn eigen systeem om dit tegen te gaan. Alle systemen werken via hetzelfde principe, er stroomt koude en schone lucht langs de ruit. Dit voorkomt aanslag en houdt de ruit langer schoon. Verder zorgen indirecte verbrandingssystemen ervoor dat de rookgassen nogmaals verbrand worden.
De belangrijkste oorzaken van roetaanslag:
- Per merk verschilt de kwaliteit van het systeem om de ruit aanslag vrij te houden. Verder werken deze systemen meestal alleen voor de ruit aan de voorzijde, de zijruiten zullen veelal meer aanslag hebben
- Hoe beter en warmer de kachel brandt, des te minder aanslag er plaats vindt
- Het type brandstof dat u gebruikt. Wanneer u met vochtig en harsrijker hout stookt zal er meer aanslag zijn dan wanneer u met goed droog en hout met minder hars stookt
Wat kan ik tegen roetaanslag doen?
De roetaanslag is vervelend, het zicht op het gezellige houtvuur wordt minder en het is veel werk om de ruit steeds schoon te moeten maken. Hieronder de belangrijkste tips om te zorgen dat de aanslag tot het minimale beperkt wordt:
- Steek de kachel op de juiste manier aan. Zorg dat de kachel goed heet wordt en gebruik kleine stukken droog brandhout. Hiermee wordt de ontwikkeling van roet tegengegaan en bovendien verbeterd dit de trek van het rookkanaal. Lees hier onze tips om uw houtkachel aan te steken.
- Zorg voor een goed en modern rookkanaal. Het rookkanaal heeft grote invloed op uw houtkachel brandt. Met name moderne houtkachels stellen hoge eisen aan het rookkanaal. Met een onjuist of slecht rookkanaal weet u zeker dat u onnodige roetaanslag krijgt. Meer informatie over rookkanalen voor houtkachels.
- Stook alleen schoon en droog brandhout in niet al te grote stukken. Bij voorkeur is het haardhout niet al te harsrijk.
Nog vragen of advies nodig?
We kunnen voorstellen dat u er even niet uitkomt hoe u de kachel beter laadt branden. U kunt daarom altijd contact met ons opnemen of de showroom bezoeken met uw vragen of voor advies. Onze experts staan voor uw klaar en komen indien nodig bij u thuis langs.