een houtkachel voor een passief huis

Een houtkachel voor een passief huis?

Een haard of kachel is een sfeermaker bij uitstek. Deze brengt warmte en gezelligheid in huis. Alleen past dit nog wel bij een passiefhuis? Levert een kachel niet teveel warmte? Wat zijn de voorwaarden om deze goed te kunnen gebruiken? Graag bespreken we de mogelijkheden voor een sfeervol houtvuur in een passiefhuis.

Elektrische haard als alternatief

Door het ontbreken van een aardgasaansluiting is de keuze voor een gashaard niet mogelijk. Een alternatief wat altijd mogelijk is, een elektrische haard. De moderne elektrische haarden geven een bijzonder realistisch en sfeervol vuurbeeld. De installatie is eenvoudig te realiseren. Wanneer u met name opzoek bent naar sfeer, is deze optie zeker het overwegen waard. Hieronder gaan we verder in op de voorwaarden voor een houtkachel in een passiefhuis.

Kies het juiste verwarmende vermogen

Het huis is bijzonder goed geisoleerd en is ontworpen om zoveel mogelijk verwarmd te worden via passieve warmtebronnen. Denk hierbij aan de zon, de bewoners en apparaten. De warmtebehoefte is dan ook zeer beperkt, deze is maximaal 15 kWh/m² om aan de eisen van een passiefhuis te voldoen. Een bescheiden houtkachel met een vermogen van 5kW levert nog teveel warmte voor passiefhuizen. Vaak is de behoefte aan directe warmte in de woonkamer slechts 2 a 3 kW. Voor een houtkachel is dit erg weinig. Toch zijn er modellen die aan de eis van dit beperkte vermogen voldoen.

Gebruik de warmte voor warm water

Een betere optie is een houtkachel met meer vermogen maar waar een groot deel van de warmte wordt gebruikt om water te verwarmen. Dan heeft de kachel toch een fraai houtvuur wat gedurende langere tijd brandt zonder dat deze teveel directe warmte afgeeft. De warmteafgifte direct aan de kamer is bij sommige CV-houtkachels zeer beperkt, het overgrote deel van de warmte wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water kan vervolgens opgeslagen worden in een buffervat. Deze warmte kan op een later moment gebruikt worden om de woning te verwarmen of als warm tapwater.

Lees meer over CV-houtkachels

Ruimteonafhankelijke verbranding

De goede isolatie en luchtdichtheid van een passiefhuis zorgt ervoor dat natuurlijke ventilatie onvoldoende is voor een gezond en aangenaam leefklimaat. Om toch voldoende te ventileren is een balansventilatiesysteem nodig. Deze vorm van ventilatie zorgt ervoor dat de kachel niet kan branden op de lucht uit de woonkamer. De kachel moet volledig onafhankelijk van de ruimte waarin deze staat branden, dat wil zeggen dat de verbrandingslucht van buiten gehaald moet worden en de rookgassen ook direct naar buiten moeten worden afgevoerd. Omdat de balans tussen aan- en afvoer van lucht bij een balansventilatiesysteem zeer gevoelig is moeten de haard en de af- en toevoerkanalen volledig luchtdicht zijn. Kies daarom altijd voor een 100% ruimteonafhankelijke kachel.

Lees meer over Externe luchttoevoer voor houtkachels.

Installatie van de houtkachel

Omdat een passiefhuis nagenoeg luchtdicht is en omdat de het rookkanaal een minimale koudebrugwerking moet hebben is de installatie van de kachel een klus die veel ervaring vereist. Het rookkanaal moet naar buiten lopen en dus de gebouwschil doorboren. Bij een verkeerde aanleg kan er veel warmte verloren gaan door de koudebrug die veroorzaakt wordt.

De belangrijkste aandachtspunten op een rij

Hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij voor de keuze van een houtkachel in een passiefhuis.

  • Kies een houtkachel met het juiste vermogen passende bij de woning. Het benodige vermogen is vaak zeer beperkt. Om de directe warmte afgifte te beperken is een CV-houtkachel het overwegen waard.
  • Zorg voor een 100% ruimteonafhankelijke verbranding. Hiermee wordt voorkomen dat de haard de balans in het ventilatiesysteem verstoort
  • Naast een kanaal voor de rookgassen is het ook nodig om een toevoerkanaal aan te leggen voor verse lucht
  • Isoleer de kanalen goed
  • Let goed op bij de aanleg van de kanalen door de gebouwschil. Beperk hier de koudebrugwerking

Geschikte haarden en kachels

Afgelopen jaren is er door fabrikanten veel aandacht besteed aan het ontwerpen en produceren van houtkachels geschikt voor passiefhuis. Hier enkele modellen die eventueel geschikt zouden kunnen zijn voor het plaatsen in een passiefhuis.

Vrijstaande houtkachels

  • De Jøtul F 105 is een moderne houtkachel die al bij een houtverbruik van 0.8kg/uur schoon en goed brandt. Dan levert deze een vermogen van slechts 2.4kW.
  • De Dovre 325 CB. Een compact model vrijstaande houtkachel met een beperkt vermogen en een buitenluchtaansluiting.
  • Morsø 7343 Ook een klein model houtkachel met een laag vermogen. Desondanks levert deze kachel nog steeds 4kW.
  • Hwam 3120 Klein model houtkachel met een modern uiterlijk door de ronde glazen deur

Inbouw CV-haarden

  • Spartherm Mini Z1 H2O een compact model inbouwhaard met warmtewisselaar. Van de warmte wordt bijna 80% waterzijdig geleverd. Hierdoor is het direct verwarmende vermogen slechts 2kW

Vragen of advies?

Nog vragen of een houtkachel ook mogelijk is in uw passiefhuis? Opzoek naar een ander model haard of kachel? Neem direct contact op en onze experts op het gebied van kachels in passiefhuizen staan voor u klaar.

We komen ook graag bij u thuis langs om advies op maat te geven voor de installatie van een houtkachel in uw passiefhuis en hoe deze opgenomen kan worden in uw gehele installatie. Informeer naar de mogelijkheden.

Scroll naar boven