Een warmtepomp combineren met een CV-houtkachel

Een huis duurzaam verwarmen? Verwarmen zonder aardgasaansluiting? Een verwarmingsinstallatie voor een passiefhuis? Overweeg dan de combinatie van een CV-haard met een (lucht) warmtepomp.

Luchtwarmtepomp

Voor een warmtepomp moest vroeger een bodembron aangelegd worden. Bij de moderne lucht/luchtwarmtepompen is dit niet meer nodig. Dit scheelt fors in de kosten van de totale installatie en het gemak waarmee de installatie aangelegd kan worden. De warmtepomp heeft alleen een verbinding naar buiten nodig waar de buitenmodule geplaatst is.

Voor de verwarming van een huis is de betrouwbaarheid van de installatie belangrijk. De lucht/luchtwarmtepompen hadden in het verleden niet altijd een goede naam gekregen op het gebied van rendement en betrouwbaarheid. Met de nieuwste generatie warmtepompen van betrouwbare merken, bijvoorbeeld het Duitse REMKO, behoren deze problemen tot het verleden. Het rendement is fors toegenomen en bij correcte installatie is betrouwbaarheid geen probleem meer.

Werking warmtepomp

Het principe van een warmtepomp is bijna te mooi om waar te zijn, het verkrijgen van warmte van buiten zonder dat het buiten warm hoeft te zijn. Bij een lucht/luchtwarmtepomp wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht. De techniek is vergelijkbaar met een koelkast. Alleen dan omgekeerd. De warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en naar het verwarmingssysteem gevoerd. Voor het onttrekken van de warmte heeft de pomp elektriciteit nodig. Onder meer voor de compressie van het koudemiddel. Bij een moderne warmtepomp is de verhouding tussen warmteopbrengst en benodigde vermogen ongeveer 4 op 1. Dat wil zeggen, met 1kWh stroomverbruik levert de warmtepomp 4kWh aan warmte.

Zoals gezegd heeft een lucht/luchtwarmtepomp een buitenmodule nodig. Deze maakt geluid. Dit kan hinderlijk zijn voor uw buren, in de nacht of wanneer u buiten zit. Om dit probleem op te lossen heeft REMKO als eerste een fluisterstille buitenmodule ontwikkeld met een aansprekend modern ontwerp. Zo is een warmtepomp niet langer een storend onderdeel van uw installatie, het design zorgt ervoor dat de module niet opvalt en het lage geluidsniveau zorgt dat deze fluisterstil is. Mocht het wenselijk zijn dan kan er gebruik gemaakt worden van een speciaal nachtprogramma.

De voordelen van een warmtepomp

De voordelen van een warmtepomp systeem zijn:

  • Op een energiezuinige en duurzame manier kunnen verwarmen en koelen
  • Heeft de mogelijkheid om warm tapwater te leveren
  • Geschikt voor het gebruik in combinatie met vloerverwarming, in de winter voor verwarming en in de zomer om te koelen
  • Kan uitstekend gecombineerd worden met andere warmtebronnen zoals zonneboiler en CV-houtkachel tot een hybride systeem

Voorwaarden om een warmtepomp maximaal te benutten

Het rendement van een warmtepomp is niet onder alle omstandigheden even gunstig. Om optimaal te kunnen profiteren van een warmtepomp in uw installatie zijn er een aantal voorwaarden. Dit zijn ondermeer:

  • Een zeer goed geïsoleerde woning, bij voorkeur zelfs energieneutraal
  • Vloerverwarming of een lagetempertatuurverwarming (LTV). Eventueel kunnen een aantal radiatoren vervangen worden door een speciale lage temperatuur radiator

Warmtepomp met een CV-haard

Combineer gezelligheid met duurzaamheid. Een voor de hand liggende mogelijkheid is dan een CV-houtkachel met een sfeervol houtvuur gecombineerd met een warmtepomp om in de volledige warmtebehoefte te voorzien.

Om in de warmtevoorziening van een huishouden te voorzien kan er ook gekozen worden voor een CV-haard. Bijvoorbeeld een CV-houtkachel die gestookt wordt op los hout of op een houtpellets. Deze levert naast directe warmte ook warm water. Dit warme water kan gebruikt worden in een installatie met een warmtepomp. Zo kan het huis verwarmd worden zonder afhankelijk te zijn van aardgas of andere niet vernieuwbare energiebronnen.

Een slimme toevoeging om aan “gratis” warmte te komen is een zonneboiler. Zo kan een hybride systeem, een installatie met meerdere warmtebronnen, op alle dagen voorzien in de warmtebehoefte van een huishouden. Door de warmtepomp kan er op warme dagen ook gekoeld worden.

Voorbeeld hydraulisch schema

Hiernaast is een voorbeeld een hydraulisch schema van de REMKO Stuttgart warmtepomp met zonneboiler. Naast een zonneboiler kan er in dit systeem ook een CV-houtkachel opgenomen worden. Deze installatie voorziet in warm tapwater via de ingebouwde drinkwaterbuffer van 300 liter, vloerverwarming en -koeling en een zonneboiler aansluiting.

Hydraulisch schema voorbeeld warmtepomp en houtkachel

Advies voor uw situatie

Voor iedere situatie zijn er andere voorwaarden om het “ideale” systeem te ontwerpen. Factoren zoals de woning, het beschikbare budget, energiedoelstellingen en wel of niet de sfeer van een houtvuur spelen mee bij de keuze. Met onze ervaring en expertise kunnen wij u helpen om een ideale installatie te ontwerpen en aan te leggen. Wij komen graag vrijblijvend bij u thuis langs om de mogelijkheden te bespreken.

Scroll naar boven