Wat zijn de totale kosten van het installeren van een houtkachel?

Wat zijn de totale kosten van het installeren van een houtkachel?

De totale kosten om een houtkachel brandend in huis te hebben staan kunnen sterk uiteen lopen. Deze hangen af van het type houtkachel dat u kiest, de aanwezigheid van een rookkanaal en welke werkzaamheden u zelf doet. Hieronder vindt u een overzicht van wat er komt kijken bij het installeren van een houtkachel en wat de kosten zijn.

Aanschaf van de houtkachel

De eerste stap is het vinden van de juiste houtkachel. Kiest u voor vrijstaand model of gaat u voor een inbouwhaard? De prijzen lopen sterk uiteen per type kachel en per merk. In ons assortiment hebben we al houtkachels vanaf € 500,-. Merk houtkachels, zoals bijvoorbeeld de gietijzeren Dovre modellen zijn te koop vanaf € 1500,-. Aan de andere kant kost een luxe en grote Contura houtkachel met speksteen of een complete inbouwhaard met een groot vuurzicht al snel € 5.000,- of meer. De gemiddelde prijs van een houtkachel die wij verkopen is zo rond de € 2.000,-.

Kosten van het rookkanaal

Is de prijs van een houtkachel al moeilijk te bepalen, de kosten van een rookkanaal verschillen nog sterker. De prijs hiervan hangt sterk af van de omstandigheden in uw huis en voor welke type houtkachel u kiest. Wanneer u al een geschikt rookkanaal heeft zijn de kosten van de pijp van de kachel tot de aansluiting in het plafond of de muur slechts een paar tientjes. Op het moment dat er een volledig nieuw rookkanaal aangelegd moet worden kunnen de kosten sterk oplopen, het komt regelmatig voor dat de kosten van het rookkanaal de kosten van de kachel overstijgen. Kostbare onderdelen en aanpassingen zijn onder meer:

  • Het boren van gaten door betonnen vloeren vraagt op specialistisch gereedschap
  • Geïsoleerde rvs afvoerdelen zijn kostbaar, hoe langer het rookkanaal des te duurder het wordt
  • Het aftimmeren van de rookgasafvoer brengt kosten mee aan arbeid en brandwerend plaatmateriaal

Wanneer u meer informatie wilt over het rookkanaal en wat daarbij komt kijken kunt u het artikel over Rookkanalen voor houtkachels lezen.

Kosten installatie

Het plaatsen en installeren van een houtkachel brengt ook kosten met zich mee. Nu is een vrijstaande houtkachel eenvoudig te plaatsen. Voor een inbouwhaard is dit al een stuk complexer. Er kunnen vele uren werk nodig zijn om in de bestaande situatie genoeg ruimte te maken om de haard te plaatsen. Verder kan het afwerken ook kostbaar zijn. Denkt u aan het stuken van de muur of het plaatsen van een schouw en plateau.

Overzicht van de installatiekosten voor een houtkachel

Om een globaal inzicht te geven in de kosten van de installatie voor een houtkachel, zijn hieronder enkele bedragen voor verschillende situaties te vinden. Belangrijk om te weten is dat de kosten voor iedere situatie anders zijn. Deze hangen volledig af van de situatie. De hieronder genoemde bedragen zijn indicatief en zonder materialen anders dan genoemd.

Installeren op een bestaand dubbelwandig RVS rookkanaal

In deze situatie gaan we er vanuit dat u al een geschikt dubbelwandig RVS rookkanaal heeft. Dit kanaal voldoet aan de eisen die de nieuwe houtkachel er aan stelt. Verder kunnen de nieuwe afvoermaterialen afwaterend aangesloten worden op het bestaande rookkanaal. De nieuwe houtkachel wordt met enkelwandig afvoermaterialen aangesloten en in werking gesteld.

De kosten voor het installeren van een vrijstaande houtkachel op een bestaand rookkanaal bedragen tussen € 300,- en € 450,-.

Materiaalkosten enkelwandige afvoer

Enkelwandig afvoermateriaal is leverbaar in vele uitvoeringen. Denk aan de verschillen in kleur en diameter. Bij een geëmailleerde houtkachel wilt u ook de afvoer in de kleur van de kachel. Deze afvoer is duurder dan een standaard zwarte pijp. Om een indicatie te geven, enkelwandig afvoermateriaal kost bij benadering tussen de € 45,- en € 100,- per meter lengte.

Kosten installeren van een rookkanaal voor houtkachels

Als er nog geen rookkanaal is moet er een nieuw dubbelwandig rookkanaal aangelegd worden om de houtkachel op aan te sluiten. Hiervoor maken wij gebruik van hoogwaardige dubbelwandige afvoermaterialen die voldoen aan de hoogste eisen qua brandveiligheid en duurzaamheid. Dit dubbelwandige rookkanaal moet op de verdiepingen vanwege veiligheidsvoorschriften afgetimmerd worden met brandwerend plaatmateriaal. Hiervoor maken wij gebruik van Promatec of Promasil platen.

De kosten voor het plaatsen van de vrijstaande houtkachel, het monteren van het enkelwandige afvoermateriaal in de kamer en het monteren van het dubbelwandige afvoermateriaal vanaf het plafond tot aan de nok bedraagt tussen de € 950,- en de € 1300,- (inclusief gaten boren). Deze kosten zijn exclusief het aftimmeren van het rookkanaal. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van de situatie en bedragen inclusief het benodigde plaatmateriaal tussen € 350 en € 650,- per verdieping.

Het RVS dubbelwandige afvoermateriaal kost tussen de € 150,- en € 300,- per strekkende meter afvoermateriaal. Dit afhankelijk van de diameter en het gekozen merk rookkanaal.

Kosten houtkachel aansluiten op een gemetseld rookkanaal

Als er in het huis al een gemetselde schoorsteen is dan is het vaak goed mogelijk om dit rookkanaal te gebruiken voor het aansluiten van de houtkachel. Om dit gemetselde rookkanaal veilig te gebruiken en geschikt te maken voor een moderne hoog rendements houtkachel moet hier een RVS flexibele buis doorheen getrokken worden. Zo brandt de nieuwe kachel schoon en met een maximaal rendement.

De installatiekosten voor het aanleggen van een flexibele buis door het bestaande rookkanaal bedragen tussen € 750,- en de € 1050,-.

De kosten voor geïsoleerde flexibele buis zijn circa € 100,- tot € 150,- per meter rookkanaal.

Scroll naar boven