cv houtkachel spartherm

Veelgestelde vragen over CV-houtkachels

Ontdek hieronder alle antwoorden op veelgestelde vragen over CV-houtkachels. Staat uw antwoord hier niet tussen? Neem dan direct contact met ons op. 

Hoe werkt een CV-houtkachel?

Een CV-houtkachel is een houtkachel voorzien van een warmtewisselaar. De warmte van het houtvuur verwarmt niet alleen het vertrek waar de kachel staat maar ook de warmtewisselaar. De warmtewisselaar verwarmt het water wat er doorheen loopt. Hiermee kan het water gebruikt worden om de rest van de woning te verwarmen. Afhankelijk van het ontwerp van de CV-houtkachel verschilt de verhouding tussen de warmte die direct aan de ruimte wordt afgegeven en de warmte geleverd aan het water. Ruwweg loopt deze verhouding van 1 op 1 tot 80% waterzijdig vermogen en 20% direct verwarmend vermogen.

Kan ik warm water uit de kraan krijgen met een CV-houtkachel?

Ja, dat kan. Met een CV-houtkachel kan ook warm tapwater geleverd worden. Hiervoor is het nodig om in de installatie een boiler met warmtewisselaar om te nemen. Hier kan het warme water opgeslagen worden om op een later moment als tapwater te dienen.

Zijn CV-houtkachels veilig?

Ja, alle moderne CV-houtkachels zijn veilig en uitvoerig getest. Naast de veiligheid van de kachel zelf is van groot belang dat de installatie uitgevoerd wordt door een expert. Zo moet het systeem voorzien worden van allerlei veiligheidssystemen zoals een overdruk beveiliging en een thermische beveiliging.

Wat is de thermische beveiliging en hoe werkt deze?

De thermische beveiliging voorkomt oververhitting van het systeem wat tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden.

De kachel verwarmt het water en het warme water stroomt verder de installatie in om de warmte af te geven. Zolang het systeem voldoende warmte afneemt, bijv. via radiatoren of een buffervat, dan zal oververhitting niet voorkomen. Mocht de kachel zijn warmte niet kwijt kunnen dan schakelt de thermische beveiliging in en zorgt voor noodkoeling. Dit gebeurt automatisch wanneer het water een temperatuur van 95 °C bereikt. Op dat moment wordt er koud water door de koelleiding wordt geleid. Hierdoor wordt het water in de warmtewisselaar van de kachel langzaam gekoeld. De beveiliging zorgt dat het koelwater naar het riool wordt afgevoerd.

Hebben jullie ook CV-haarden in de showroom staan?

Ja, HaardenExpress heeft een groot aantal CV-kachels in de showroom staan. Daarnaast staat er een demonstratie opstelling inclusief warmtebuffer, tapwater aansluiting en CV-ketel. Zo krijgt u de best mogelijke indruk van de mogelijkheden.

Is het altijd nodig om een buffervat of boiler te plaatsen in de installatie?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Een buffervat kan zorgen voor meer comfort en een hoger rendement, afhankelijk van de situatie.

Wat is het verschil tussen een boilervat en een buffervat?

De termen buffervat en boilervat worden door elkaar gebruikt. Toch is er wel degelijk een verschil. Een buffervat is een opslagvat om warmte in de vorm van warm water op te slaan. De toepassing is gericht op het mogelijk maken van voldoende afnamecapaciteit. Zo kan de kachel voluit gestookt worden en kan de warmte later benut worden.

Een boilervat is een ook een type buffervat maar dan uitgevoerd met een extra warmtewisselaar in de vorm van extra spiralen of een extra inwendig boilervat. Een boilervat is onder meer nodig voor een installatie met een warm tapwater aansluiting.

Lees meer over buffervaten voor CV-houtkachels.

Ik heb al een houtkachel. Kan ik mijn houtkachel ombouwen tot een CV-houtkachel?

Nee, dat is niet mogelijk. CV-houtkachels zijn speciaal ontworpen om naast directe warmte ook warm water te leveren. Dit doet de CV-houtkachel met een warmtewisselaar in de verbrandingskamer. Naast rendement is veiligheid ook een belangrijk onderdeel van het ontwerp van een CV-houtkachel.

Hoe groot moet het buffervat voor mijn CV-houtkachel zijn?

In het algemeen geldt, hoe groter hoe beter. Als vuistregel kan aangehouden worden dat voor iedere kilowatt waterzijdig vermogen 50 tot 100 liter buffer nodig. Zo heeft een CV-houtkachel met 10kW waterzijdig vermogen een buffervat van tussen de 500 en 1.000 liter nodig. Ter indicatie kan u de volgende waarden aanhouden:

  • tot 10 kW waterzijdig -> Buffervat 500-1.000 liter
  • rond 15 kW waterzijdig -> Buffervat 750-1.000 liter
  • vanaf 20 kW waterzijdig -> Buffervat groter dan 1.000 liter

Daarnaast dient u rekening te houden met overige onderdelen van de installatie. Wanneer u zonnecollectoren of een warmtepomp heeft moet u een groter buffervat hebben. Voor advies kunt u contact opnemen met onze experts.

Kan ik een CV-houtkachel ook stoken zonder aansluiting op het verwarmingssysteem?

Nee, dat is niet mogelijk. Hiermee loopt u groot risico op schade aan onder meer de warmtewisselaar.

Wat zijn de minimale benodigdheden om een CV-houtkachel aan te sluiten op de centrale verwarming?

Voor het aansluiten van een CV-houtkachel heeft u minimaal de volgende onderdelen nodig:

  • Thermische veiligheidsventiel. Hiermee voorkomt u dat het systeem oververhit raakt. Mocht het water in het systeem de temperatuur van 95°C bereiken dan wordt het ventiel geopend. Hiermee stroomt het overhitte water weg.
  • CV Laadunit. Een CV-laadunit bestaat eigenlijk uit meerdere onderdelen. Waaronder:
    • Een thermische klep. Deze zorgt ervoor dat het systeem snel zijn bedrijfstemperatuur bereikt en het maximale rendement behaald wordt
    • Pompunit. Om het water door het systeem te pompen.
    • Terugslagklep

Dit zijn de minimale benodigdheden voor een CV-houtkachel systeem. Afhankelijk van de wensen en installatie kunnen er meer onderdelen nodig zijn om de kachel direct op de CV-installatie aan te sluiten.

Kan een CV-houtkachel gecombineerd worden met een zonneboiler?

Ja, dat kan. Het is zelfs een uitstekende combinatie. Op zonnige dagen levert de zonneboiler de warmte, op koude dagen wordt de kachel gestookt en neemt deze de warmtelevering voor zijn rekening. Ook op zonnige dagen kan een zonneboiler een belangrijk deel van de warmte voor zijn rekening nemen. De zonnecollectoren kunnen het water laten stijgen tot een temperatuur van circa 40 °C. Dit is al voldoende voor vloerverwarming om het huis te verwarmen.

Als het water in het buffervat al verwarmd is door de zonneboiler kan met een paar uur stoken het water verder verwarmd worden. In een buffervat wordt de warmte dagenlang opgeslagen. U kan het water dan gebruiken voor verwarmen en douchen.

Ik wil een warmtepomp combineren met een CV-houtkachel. Kan dit?

Ja, ook dit kan. Wederom is dit een uitstekende combinatie. Door de warmtepomp en CV-houtkachel samen te laten werken bestaat de mogelijkheid om op een duurzame manier in uw warmtebehoefte te voorzien. In de winter wordt de CV-houtkachel gestookt, in deze periode is de opbrengt van een warmtepomp lager.

Lees meer over warmtepomp gecombineerd met een CV-houtkachel.

Ook het toevoegen van een zonneboiler aan een installatie van een CV-houtkachel en warmtepomp is goed mogelijk.

Advies op maat nodig?

Onze adviseurs staan voor u klaar! U bent van harte welkom in onze showroom voor een persoonlijk adviesgesprek of neem direct contact op voor meer vragen.  

Scroll naar boven