Waar op letten bij aankoop van een houtkachel?

Waar op letten bij aankoop van een houtkachel?

Bij de aanschaf van een houtkachel zijn een aantal zaken belangrijk. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten. Aan de hand van deze punten krijgt u een goed beeld van wat er mogelijk is en hoe u de meeste geschikte houtkachel kan kiezen.

Afvoerkanaal

Bij de aankoop van een houtkachel moet u ook rekening houden met de afvoer van verbrandingslucht. Daarom heeft een kachel altijd een rookkanaal nodig. Het rookkanaal of de schoorsteen is van grote invloed op welke kachels er mogelijk zijn en hoe goed deze branden. De aanwezigheid, mogelijke aanpassingen of de mogelijkheid voor het aanleggen van een rookkanaal zijn essentieel. Lees meer over afvoerkanalen voor houtkachels.

Het juiste vermogen

Een kachel met het juiste vermogen zorgt dat u optimaal kan genieten van de sfeer en warmte. Wat is het juiste vermogen? Kan ik niet beter een kachel met wat extra vermogen kiezen? Helaas kiezen nog steeds veel mensen voor een kachel met een te hoog vermogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het te warm wordt in de woonruimte maar ook dat de kachel nooit optimaal kan branden. Hierdoor ontstaat er een slechte verbranding, worden de ruiten zwart en heeft de kachel een hogere schadelijke uitstoot. Hier kunt u meer lezen over vermogen en rendement van houtkachels.

Type en budget

Bedenk wat voor houtkachel u zoekt en wat uw budget is. Zoekt u een klassieke houtkachel? Of juist een moderne? Wilt u de kachel in de hoek plaatsen of juist langs een rechte muur? Allemaal vragen waar u goed over na moet denken. Met het huidige ruime aanbod aan houtkachels en haarden zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarnaast loopt het aanbod in prijs sterk uiteen. De goedkoopste houtkachels kosten minder dan € 500,-. Aan de andere kant, grote inbouwhaarden met CV aansluiting kunnen inclusief installatie wel € 12.000,- kosten.

Persoonlijk advies bij aankoop van een kachel

Uw weet nu globaal waar u op moet letten bij aankoop van een houtkachel. Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies dat past bij uw situatie? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. Hier kunnen wij u ook goed de verschillen demonstreren tussen de verschillende soorten houtkachels en -haarden.

Scroll naar boven