stille pelletkachels zonder ventilator

Stille pelletkachels zonder ventilator

Voor een pelletkachel wordt vaak gekozen om de combinatie van eenvoudig stoken, een hoog rendement en de sfeer van een gezellig houtvuur. Vaak valt het tegen hoeveel geluid de elektische ventilator maakt, de pelletkachel blijkt dan verre van stil te zijn. Ondanks dat fabrikanten hun best doen om het geluid van de mechanische ventilator te reduceren is het geluid nog steeds nog goed hoorbaar. Wat kunt u doen om het geluid terug te brengen? Zijn er pelletkachels zonder ventilator? Welke pelletkachels zijn erg stil?

Waarom hebben pelletkachels een ventilator?

Allereerst is het goed om te weten waarom een pelletkachel een ventilator heeft. Om twee redenen. Allereerst om de warme lucht door de kamer te verspreiden. De kachel geeft warmte af, zonder ventilator blijft deze warmte dicht bij de kachel of kan de pelletkachel niet al zijn warmte kwijt. Doordat de ventilator blaast wordt de warme lucht verspreid. Dit verhoogt de warmteopbrengst fors en zorgt daarnaast ervoor dat de warmte sneller door de kamer verspreid wordt. Zo heeft u sneller een aangenaam opgewarmde kamer.

Daarnaast heeft de pelletkachel een ventilator om de rookgassen af te voeren, de zogenaamde rookgasventilator. De rookgassen kunnen de afvoer in geblazen worden. Afhankelijk van hoe de kachel brandt en hoe de natuurlijke trek van het rookkanaal is zal de ventilator meer of minder hard draaien.

Wat kunt u doen om het geluid te beperken?

Het rookkanaal heeft grote invloed op hoe goed de kachel brandt. De invloed hiervan wordt vaak onderschat. Wanneer u een goed rookkanaal heeft met voldoende trek dan zal de mechanische ventilator voor het afvoeren van de rookgassen bijna niet gebruikt worden. Zo heeft u geen last van deze ventilator en dit zorgt voor een langere levensduur van uw pelletkachel.

Wilt u meer weten over het rookkanaal voor pelletkachels? Hier kunt alles lezen over rookkanalen voor pelletkachels.

Pelletkachels met uitschakelbare fan

Een recente ontwikkeling is de pelletkachel waarbij de ventilator uitgeschakeld kan worden. Deze techniek wordt o.a. toegepast bij onze K-Stove pelletkachels. Zo kan u in alle stilte genieten van een prachtig vlammenspel. De warmte wordt dan afgegeven via de extra grote ribben. Het nadeel hiervan is dat het rendement van de kachel zal dalen zodra de ventilator uitschakelt. Wel is dit type kachel erg praktisch in gebruik. Wanneer u maximale warmte wilt dan schakelt u de ventilator in, wanneer u in alle rust wilt genieten van de sfeer van het vuur, dan schakelt u de ventilator uit. 

Stille pelletkachels zonder ventilator

Er zijn ook pelletkachels zonder ventilator voor het verspreiden van de warmte. Deze kachels zijn zo ontworpen dat de warmte volledig zonder ventilator kan worden afgegeven. In ons assortiment zijn dit de Altech pelletkachels. Deze pelletkachels werken niet geautomatiseerd, zoals een doorsnee pelletkachel, maar met een micro-vergassingsysteem. 

Deze techniek zorgt voor een schone verbranding en zeer hoog rendement. De pelletkachels van Altech functioneren op de zuurstof vanuit de ruimte en de natuurlijke trek van het rookkanaal. Door deze vorm van (stroomloze) verbranding is er geen ventilator nodig. Geen last dus van geluid. 

Het grote verschil met een doorsnee pelletkachel is dat een speksteen pelletkachel de warmte gelijkmatig afgeeft. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis niet door wordt, maar wel een heerlijke warmte voelt.

Scroll naar boven