Blog uw nieuwe houtkachel inbranden header

Uw nieuwe houtkachel ‘inbranden’

Zoals een nieuwe auto eerst wat kilometers nodig heeft om ingereden te worden, zo heeft ook uw houtkachel enkele brandbeurten nodig voor hij helemaal klaar is voor het dagelijkse werk. Hoe kunt u uw houtkachel ‘inbranden’?

Steeds een beetje heter

Gaat u er in principe van uit dat uw kachel pas na drie keer branden volledig kan worden gebruikt. Bij elke brandbeurt kunt u iets meer van de kachel vragen. Er zijn handige thermometers om de temperatuur van uw kachel te meten. Begin met een eerste keer branden tot circa 200 graden. De tweede keer kunt u tot ongeveer 300 graden gaan en de vierde keer tot 400 graden. Tussen deze brandbeurten door laat u de kachel helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.

TIP: gebruik niet teveel hout per brandbeurt. Als u te weinig heeft, kan er altijd wat bij. Check hier de tips voor het aanmaken van uw haard.

De eerste keren stoken

De eerste paar keer dat u uw houtkachel brandt, kunnen er verschijnselen optreden die te maken hebben met de opstart. Bijvoorbeeld rookontwikkeling en vuil op het glas. We leggen hieronder meer uit over de verschijnselen:

Rookontwikkeling aan de buitenzijde

Als de coating of verf van uw kachel heet wordt, kan dat in het begin leiden tot een kleine hoeveelheid rookwalm en geur. Dat is volkomen normaal. Enige ventilatie is voldoende om daar geen last van te hebben. Na een paar keer verdwijnt dit verschijnsel.

Vuil op het glas

Ook is het mogelijk dat er vervuiling neerslaat op de binnenkant van het glas in de kacheldeur. Ditzelfde kan later ook gebeuren bij onvolledige verbranding of te weinig trek. Voor de reiniging van het glas zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar.

Trek

Kijk goed of uw schoorsteen voldoende trekt. Als na enkele brandbeurten nog de trek onvoldoende blijkt, kunt u overwegen dit te verhelpen met bijvoorbeeld een speciale inbouwventilator. Ook andere oplossingen zijn mogelijk. Dit hangt af van de oorzaak van te weinig trek, zoals de hoogte en plaatsing van de schoorsteen, bochten en hoek van het rookkanaal etc. Bel ons gerust voor advies!

Meer tips over het juiste gebruik van uw houtkachel:

Scroll naar boven