Blog houtstoken zo doe je dat header

Hout stoken? Zó doe je dat!

Hout stoken is een uitstekende manier om uw huis te verwarmen. Het vlammenspel geeft bovendien een ongekende sfeer om heerlijk van te genieten. Maar hoe stookt u het best? Hier volgen wat handige weetjes en tips om uw houtkachel optimaal tot haar recht te laten komen.

Hout stoken, de basisstappen 

Stap 1 – Aanmaken

Om het vuur op gang te krijgen, geldt: klein beginnen. Gebruik aanmaakhoutjes van 25- 30 cm lang en met een diameter tussen de 2 en 5 cm. Stapel ze twee aan twee kruislings op elkaar. Gebruik papier of aanmaakblokjes om dit hout aan te steken. Zorg dat de luchttoevoer op maximaal staat. Laat de kacheldeur op een klein kiertje staan. Als het vuur op gang is, na ongeveer 5-10 minuten, sluit u het deurtje.

Voor een uitgebreide beschrijving van de nieuwste techniek hoe een houtkachel aan te steken, lees dan dit artikel: De houtkachel aansteken, hoe moet dat eigenlijk?

Stap 2- Hout toevoegen

Als het aanmaakhout is teruggebracht tot een gloeiende hoop, is het tijd voor het haardhout. Open de kacheldeur langzaam een beetje, zodat de luchtdruk in de kachel gelijk kan komen aan die in de woonruimte (zo komt er geen rook naar buiten). Leg nu twee of drie haardblokken (circa 1 kilo hout) op de gloeiende massa en sluit de deur weer. Laat de luchtinlaat op maximaal tot het hout zwart wordt en vlam vat (3-5 minuten). Daarna kunt u naar behoeven de luchttoevoer reduceren.

Nieuwe blokken toevoegen doet u pas als er opnieuw een alleen gloeiende massa over is. Let op dat u niet voortdurend te veel stookt; als uw kachel vaak en langdurig op een te hoog vermogen brandt, beperkt u de levensduur van uw kachel en kunt u schade of vervuiling aan uw schoorsteen of rookkanaal veroorzaken.

De belangrijkste hout stooktips

1. Niet in de kachel

Wanneer u hout gaat stoken, gebruik dan alleen hout dat geschikt is voor verwarming van uw kachel. In ieder geval geen hout met verf- of lakresten, spaanplaat, mdf, plastic, afval en andere materialen met schadelijke bestanddelen. Daarmee bedreigt u uw gezondheid en brengt u schade toe aan de kachel, het rookkanaal en de schoorsteen. Ook het veel gebruikte krantenpapier is uit den boze. Dit veroorzaakt veel schadelijke uitstoot onder meer omdat het drukinkt bevat.

2. Gebruik aanmaakhout met mate

Hetzelfde geldt voor aanmaakhout. Stukjes hakhout van 2-5 cm doorsnee en een lengte van 25-30 cm zijn het best. Houtsnippers of andere kleine houtdeeltjes resulteren in een te snel oplaaiend vuur en te veel warmteontwikkeling.

3. Goed haardhout

Haardhout moet schoon en droog zijn om goed te kunnen stoken. Met oven gedroogd hout heeft u zelfs een vermindering tot wel 15%  van vocht in het hout. Lees daarover meer in het artikel over haardhout.

4. Een rookkanaal met de juiste trek

De schoorsteen of ook wel rookkanaal voert de verbrandingsgassen af naar buiten. Van belang is dat u een afvoer van de juiste lengte en diameter heeft. Lees hier alles over rookgasafvoer voor houtkachels.

5. Ventileer de ruimte goed

Voor de verbranding van hout is zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Via de schoorsteen wordt de rook naar buiten gezogen. Het is nodig om deze lucht aan te vullen met verse zuurstof rijke lucht. Anders ontstaat er onderdruk in de kamer, dit kan rookterugslag veroorzaken. Dit effect kan ook gebeuren wanneer er een afzuigkap of mechanische ventilatie ingeschakeld wordt.

Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn om te kiezen voor een houtkachel met een buitenluchtaansluiting. Door de buitenluchtaansluiting wordt de houtkachel onafhankelijk van de ruimte waarin deze staat.

6. Smoor het vuur niet

De kachel haalt pas een goed rendement wanneer deze op vol vermogen brandt. Alleen dan wordt het hout volledig verbrandt en is de uitstoot aan schadelijke deeltjes minimaal. Daarom is het van groot belang om een houtkachel te kiezen met het juiste vermogen en rendement.

Scroll naar boven