Dik Geurts Ivar 10 H20 store

Uw houtkachel en het milieu

Bij de verbranding van hout komen diverse stoffen vrij die het milieu belasten. Met een goede kachel, schoon en droog hout, voldoende zuurstof en een hoge temperatuur zorgt u voor een volledige verbranding, waardoor de milieueffecten van uw kachel tot een minimum worden beperkt.

Goed stoken

De rookgassen van een houtkachel bevat kooldioxide, dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Ook komt stikstofoxide voor, dat medeveroorzaker is van zure regen, evenals zwaveloxide. Hoe beter u stookt, hoe minder van deze stoffen in het milieu terechtkomen.

Onvolledige verbranding: afrader

Onvolledige verbranding is af te raden. U kunt dat herkennen aan een instabiele vlam die er een beetje geel of oranje uitziet. Uit de schoorsteen komt grijze of zwarte rook. Onvolledige verbranding wordt veroorzaakt door o.a. onvoldoende luchttoevoer, vochtig hout, te weinig ventilatie of een te lage verbrandingstemperatuur. Bij onvolledige verbranding komen er diverse ongezonde stoffen naar buiten. Bijvoorbeeld koolmonoxide, koolwaterstoffen, PAK’s, dioxine en teerdeeltjes. Het zal duidelijk zijn: voor een optimale werking, is volledige verbranding een must. Brandt uw kachel optimaal, dan is buiten vrijwel niets te ruiken en zie je geen rook.

Rendement

Stookt u hout om te besparen op uw energierekening, bedenk dan dat vooral een houtkachel (pelletkachel, speksteen e.d.) werkelijk bijdraagt aan de verwarming van uw huis. Hoewel de sfeer zeer aantrekkelijk is, bij een open haard verdwijnt het grootste deel van de warmte door het rookkanaal naar buiten. Met een hoog rendement (gesloten) houthaard of kachel heeft u met minder hout, veel meer warmte. 

Allesbrander?

In de volksmond hoor je nog weleens de term ‘allesbrander’. Dat zou suggereren dat je in zo’n kachel alles kunt branden. Dat is niet waar. Alleen (het juiste) hout hoort in uw kachel thuis. Allesbranders bestaan niet.

Mist? Niet stoken

Veel mensen vinden de geur van een brandende haard prettig of zelfs romantisch. Maar niet iedereen is ervan gediend. Stookt u bij windstil of mistig weer, dan kunnen uw buren uw haard misschien zelfs hinderlijk vinden. Houd daar rekening mee.

Ventilatie voorop

Goede ventilatie is in alle gevallen heel belangrijk. Daarmee voorkomt u dat er schadelijke stoffen in uw leefmilieu achterblijven. In het geval van koolmonoxide is dit zelfs van levensbelang. Ventilatie voorop!

Scroll naar boven