Een gashaard in de toekomst, is dit nog wel mogelijk? In het nieuws is er volop aandacht voor een Nederland zonder aardgas. De gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd. De klimaatdoelstellingen zijn duidelijk, het gasverbruik moet fors beperkt worden en uiteindelijk moet Nederland zonder gas. Wat betekent dit nu voor een gashaard thuis? Is het nu nog verstandig om voor een gashaard te kiezen? Wat zijn eventueel de alternatieven?
Naar een gasloos Nederland
In de Energieagenda heeft het ministerie van Economische Zaken vastgelegd dat Nederlandse woningen in 2050 gasloos moeten zijn. Een plan vol ambitie maar zeker haalbaar. Hiervoor verandert ook uw wereld, nu al. Een gasaansluiting wordt bij nieuwbouw niet altijd meer geleverd, u wordt geacht minder gas te gaan gebruiken. Hieronder bespreken we een aantal situaties en wat er mogelijk is.
Kijk verder de mogelijkheden voor:
Nieuwbouw van een (gasloze) woning
In de situatie dat u een (nieuwbouw) woning betrekt waar geen gasaansluiting beschikbaar is, dan is de keuze eenvoudig. Een gaskachel op aardgas past niet bij uw situatie.
De woning wordt waarschijnlijk verwarmd door een warmtepomp of is aangesloten op een warmtenet. De kans is groot dat de woning is voorzien van vloerverwarming. Het huis is bijzonder goed geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat er maar weinig energie nodig is om de woning te verwarmen. Daarnaast is het systeem ingericht dat de woning zoveel mogelijk een constante temperatuur heeft.
Wanneer u wel een gasaansluiting heeft in uw nieuwbouw woning dan is het technisch wel degelijk mogelijk om een gashaard aan te sluiten. In dat geval gelden zowel de afwegingen met betrekking tot isolatie & verwarming hierboven, als de punten hieronder voor bestaande bouw.
Hoe kan u dan de sfeer van haardvuur in huis halen? Hieronder een aantal mogelijkheden en daarbij de voor- en nadelen.
Gashaard op propaan
Een groot aantal gashaarden kan ook met een brander uitgevoerd worden die geschikt is voor propaan. Met flessen propaan een tank propaan kan u toch een gashaard laten branden in situaties waar geen aardgasaansluiting beschikbaar is. U bent volledig onafhankelijk van het aardgasnetwerk.
Voordelen van gashaard op propaan
- De sfeer van een gashaard en volledig onafhankelijk van aardgas
- Duurzame en milieuvriendelijkere alternatieven voorhanden zoals BioLPG
Nadelen van gashaard op propaan
- Hogere kosten van de totale installatie
- De gashaard levert wellicht (te) veel verwarmend vermogen voor de situatie
Houtkachel als alternatief
Hout kan een hernieuwbaar alternatief zijn voor aardgas. De brandstof is ruim voor handen. Door velen wordt een houtvuur als het meest sfeervolle vuur.
Voordelen van een houthaard
- Prachtig vuurbeeld door de vlammen van een houtvuur
- Volledig hernieuwbare brandstof
Nadelen van houthaard
- Rookkanaal onderbreekt de isolerende schil van de woning
- Hoog verwarmend vermogen, er zijn weinig houtkachels geschikt om op een laag vermogen te branden
Bekijk alle houtkachels
Elektrische haard als sfeermaker in huis
Wellicht het meest eenvoudige alternatief, een elektrische haard. Een stekker in het stopcontact en de haard is klaar om te branden. Met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het aanbod fors breder geworden. Van eenvoudige modellen met een minder realistische vuurbeeld tot luxe inbouwhaarden voorzien van ontspiegeld glas. Het aanbod is bijzonder breed.
Voordelen van een elektrische haard
- Zeer eenvoudige installatie
- Levert sfeer, geen warmte
Nadelen van een elektrische haard
- Het vuurbeeld bepaalt voor een groot deel de ervaring, wees overtuigd van de haard die u kiest
- Minder groot productaanbod dan bij gashaarden
Bekijk alle elektrische haarden
Een nieuwe gashaard voor een bestaande woning
In tegenstelling tot nieuwbouw is er in een bestaande woning bijna altijd al een aardgasaansluiting. Kort gezegd, er is niets op tegen om een hier een (nieuwe) gashaard op aan te sluiten en te genieten van een sfeervol haardvuur.
Zoals eerder genoemd, het plan is om vanaf 2050 aardgasvrij te zijn als Nederlandse samenleving. De technische levensduur van een gashaard is 25 jaar. In de praktijk blijkt dat een gashaard vaak een jaar of 15 gebruikt wordt. In beide gevallen geldt, tot het einde van de levensduur van de haard is gas beschikbaar.
Verder is voor een deel van de gashaarden de mogelijkheid om deze van aardgas om te bouwen naar propaan. Zo kan eventueel overgestapt worden naar propaan flessen of een tank.
Desondanks geldt, dat een duurzamer alternatief interessant kan zijn. Zeker voor een zeer goed geïsoleerde woning met een bescheiden warmtevraag. Zoals hierboven beschreven kan een elektrische haard dan een interessant optie zijn.
Wat moet ik nu kiezen? Wat is de beste optie?
Voor een belangrijk deel hangt dit af van de woning waar u woont. Als u in een nieuwbouw woont zonder gasaansluiting is wellicht een elektrische haard de meest interessante optie.
Voor bestaande woningen, als de keuze gebaseerd is op de beschikbaarheid van aardgas, dan is er geen reden om niet voor een gashaard te kiezen. Als u grote waarde hecht aan de CO2 uitstoot en het verbruik van fossiele brandstoffen, dan is wellicht een elektrische haard een betere optie.