Rook van de houtkachel in de kamer - hoe los ik dit op?

Rook van de houtkachel in de kamer – hoe los ik dit op?

U kent het probleem waarschijnlijk wel, u doet de deur van uw houtkachel open en vervolgens komt er rook in de woonkamer. Erg vervelend en ongezond. Hoe komt en wat kan ik hieraan doen? Hier geven wij alle tips om rook in uw kamer te voorkomen zodat u weer volledig kan genieten van een gezellig en warm houtvuur.

De oorzaak van rook in de kamer

De verbranding van hout geeft rook. Normaal gesproken wordt de rook netjes afgevoerd door het rookkanaal, ook wel de schoorsteen genoemd. Zo krijgt u de warmte en sfeer van het houtvuur in huis en verdwijnen de rookgassen naar buiten. Wanneer de kachel gewoon brandt met gesloten deur verdwijnen netjes alle rookgassen naar buiten en is er niets aan de hand. Vervolgens wanneer de deur geopend wordt, vindt er een terugslag van de rookgassen plaats. In de plaats van dat deze via het rookkanaal naar buiten gaan stromen deze nu opeens de kamer in. De reden is dat een kachel met open deur 3 tot 5 keer zoveel rookgas produceert dan een gesloten kachel. Deze extra gassen moeten ook afgevoerd worden door het rookkanaal. Wanneer de capaciteit van het kanaal of de trek onvoldoende is kunnen deze niet volledig afgevoerd worden en stromen deze de kamer in.

Wat kan ik doen om rook in de kamer te voorkomen?

U wilt voorkomen dat de rook in de kamer komt bij het openen van de deur van de houtkachel. Om dit te voorkomen hebben we de volgende tips voor u:

  • Open de deur rustig eerst op een kleine kier en dan pas verder open. Zo stroomt er niet in een keer een grote hoeveelheid lucht de kachel in maar gaat het geleidelijker. Vaak is dit al de oplossing om rook in de kamer te voorkomen.
  • Zorg dat de kachel goed heet wordt opgestookt. Een goed warme kachel en een verwarmd rookkanaal zorgen voor meer trek. Een eerste stap hierbij is de houtkachel op de juiste manier aansteken. Hiervoor kunt u deze stappen doorlopen om de houtkachel aan te steken.
  • Stook alleen met droog en schoon brandhout. Bij te nat hout komt de kachel nooit op temperatuur en zal er teveel rookontwikkeling zijn. Dit belemmerd voldoende trek.
  • Een ongeschikt rookkanaal. Het kan zijn dat uw kachel een grotere diameter rookkanaal nodig heeft. Of het kan zo zijn dat uw kachel meer eisen stelt aan het rookkanaal, bijvoorbeeld een RVS kanaal in de plaats van een gemetseld rookkanaal. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat uw rookkanaal geveegd moet worden. Om problemen met uw rookkanaal te achterhalen is het vaak verstandig om een expert naar uw situatie te laten kijken.

Nog vragen of advies nodig?

Mocht u ondanks deze tips nog steeds rook in uw kamer krijgen bij het openen van de kachel dan kunt u altijd direct met ons contact opnemen. We proberen u dan direct te helpen of maken een afspraak om bij u thuis langs te komen.

Scroll naar boven