houtkachel aansteken, hoe moet dat eigenlijk?

De houtkachel aansteken, hoe moet dat eigenlijk?

Het lijkt zo eenvoudig, hout in de kachel en aansteken. Het is ons geleerd door een grote stapel hout met kranten in de kachel te doen. Deze methode is niet meer van deze tijd. Hiermee verstookt u onnodig veel hout en de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen. Beter is de nieuwe methode voor het aansteken van de kachel, het zogenaamde omgekeerde stoken. Hiermee komt de kachel en het rookkanaal rustig op temperatuur, wordt er geen onnodig hout verstookt en bovendien wordt de overlast voor de buren door de vieze houtrook beperkt tot een minimum. Hier leest u hoe u deze methode zelf kunt toepassen.

Zwitserse stookmethode

Vaak wordt een houtkachel nog aangestoken door een grote stapel met hout en kranten in de kachel te leggen. Deze wordt aangestoken en er ontstaat een groot en hard brandend vuur. Onderzoek heeft aangetoond dat deze manier van stoken onnodig veel vieze houtrook veroorzaakt en er wordt een grote hoeveelheid hout onvolledig verbrand. Dit is zonde van het kostbare hout en u veroorzaakt onnodige overlast voor uw omgeving met de vieze rook. In Zwitserland is onderzoek gedaan naar de beste methode om de kachel aan te steken. Deze manier van de houtkachel aansteken heet dan ook wel de Zwitserse methode of het omgekeerde stoken. Het vuur begint van bovenaf rustig te branden. U kunt dit vergelijken met het aansteken van een kaars, deze brandt ook rustig van boven naar beneden. Wanneer deze methode goed wordt uitgevoerd is het vuur binnen enkele minuten al geheel rookvrij.

zwitserse stookmethode houtkachel in stappen

De stappen om een houtkachel volgens de Zwitserse methode aan te steken

    1. Open luchtkleppen en afvoer – voordat de kachel aangestoken wordt moeten de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig geopend worden.
    2. Vul de houtkachel – de kachel wordt gevuld met schoon en droog hout. De grotere houtblokken komen onder te liggen, leg daarop de kleinere blokken. Afhankelijk van de ruimte in de kachel kunnen de verschillende lagen het beste haaks op elkaar liggen. Ga door totdat de haard gevuld is met de geadviseerde hoeveelheid hout voor uw houtkachel zoals in de handleiding is aangegeven.
    3. Aanmaakhout – leg op de stapel hout een extra laag met aanmaakhout. Zorg dat tussen het aanmaakhout voldoende ruimte is. Leg vervolgens hier haaks nog een laag aanmaakhout op, wederom met voldoende ruimte tussen het hout. Zie op de afbeelding hierboven hoe het hout gestapeld is.
    4. Vuur aansteken met aanmaakblokjes – leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan.
    5. Houdt het deurtje nog even open – de kachel brandt! Bij de meeste kachels is het verstandig om de eerste 5 minuten de deur nog even open te houden voor extra zuurstoftoevoer.
    6. Laat het hout opbranden – laat de kachel rustig branden met de luchttoevoer volledig open. Op een gegeven moment zal er alleen nog maar as zijn. Wanneer er ook geen vlammen meer uit het as te zien zijn, is het tijd om de kachel bij te vullen.
    7. Kachel bijvullen – zet de luchttoevoer en de eventuel klep in de afvoer in de meest gunstige stand. Open vervolgens de deur vul de kachel bij met nieuw hout. Om de verbranding van het nieuwe hout rustiger te laten verlopen kunt u eerst het as naar achteren schuiven. Vervolgens legt u het nieuwe blok hout voorin de kachel met slechts een deel van het hout in het warme as. Hierdoor zal het verse hout rustiger ontbranden.

Wanneer u deze stappen volgt heeft u een prachtig brandend houtvuur. Deze Zwitserse stookmethode zorgt voor een optimaal gebruik van het hout en beperkt de vieze rook tot het minimale.

Scroll naar boven