hoog rendement houtkachel, speksteenkachel contura

Hoog rendement houtkachel, zo profiteert u maximaal!

U zoekt een houtkachel met een hoog rendement en u wilt de maximale hoeveelheid warmte uit uw kachel halen. Logisch. Wij vertellen u in dit artikel wat er mogelijk is, wat u moet weten en waar u op moet letten. We geven u hieronder alle informatie over hoog rendement houtkachels. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Wat is rendement?

Het rendement van een kachel is hoeveel nuttige warmte de kachel oplevert per kg hout die verbrand wordt. Hier gaat het om de nuttig gebruikte warmte, dus de warmte die gebruikt wordt om de kamer op te warmen.

Een oudere houtkachel haalt ongeveer de helft van de warmte uit het hout. Voor een moderne houtkachel ligt deze boven de 75 procent. Bij een kachel met een zeer hoog rendement kan dit oplopen tot boven de 90%. Aan de andere kant, een open haardvuur levert vaak maar een rendement van 10%. Bij een open haard gaat alle overige warmte via de schoorsteen verloren. Om een woonkamer even warm te stoken met een openhaard als met houtkachel met een hoog rendement heeft u dus bijna 10 keer zoveel hout nodig!

Wanneer u alles wilt lezen over het vermogen en rendement van houtkachels, dan raad ik u aan dit artikel te lezen.

Een hoog rendement, goed voor uw portemonnee en het milieu

Een kachel die minder hout verbruikt, stoot minder schadelijke stoffen uit en is daarmee minder belastend voor de omgeving. Wanneer een kachel de maximale warmte uit het hout haalt kan dit alleen met een goede en efficiënte verbranding van het hout. Daarom zorgt de investering in een moderne houtkachel zowel voor een besparing in de stookkosten als voor een schoner milieu. Ook draagt verantwoord stoken bij aan een lage uitstoot van emissies.

Ik heb een 20 jaar oude kachel, is deze heel anders dan een moderne hoogrendement houtkachel?

Ja, houtkachels worden continue verbeterd. Steeds worden er nieuwe innovaties doorgevoerd om de warmteopbrengst van kachels te verbeteren en de belastende uitstoot te verminderen. Wanneer u de binnenkant van een moderne hoog rendement houtkachel bekijkt zult u direct zien dat de brandkamer er anders uit ziet dan bij een oude houtkachel. Boven het vuur zijn verschillende schotten geplaatst om de rookgassen af te buigen. Dit heeft 2 doelen, de rookgassen nogmaals door het vuur voeren zodat de laatste restjes ook verbrand worden. Daarnaast zorgt dit ombuigen van de rookgassen er ook voor dat de warmt niet direct de schoorsteen in verdwijnt, er wordt nu meer warmte afgegeven aan de omgeving.

Verder is de luchttoevoer van de moderne kachel ook sterk verbeterd. De beluchting kent nu ook allerlei moderne technieken waardoor het rendement sterk verbeterd is. Zo wordt onder meer de lucht voorverwarmt en de luchttoevoer kan beter geregeld worden.

Verhoogt speksteen het rendement van mijn kachel?

Nee, speksteen verhoogt niet het rendement van uw kachel. Wel heeft speksteen een aantal bijzondere eigenschappen. De belangrijkste is dat speksteen heel goed de warmte kan vasthouden en vervolgens deze langzaam weer afgeeft aan de ruimte.

Nu zijn er twee typen speksteenkachels op de markt. De zogenaamde massieve speksteenkachels en kachels bekleed met speksteen. De eerst genoemde worden voornamelijk gebruikt in Scandinavische landen waar het langdurig echt koud is. Deze modellen kennen een lange opwarmtijd, maar wanneer ze eenmaal warm zijn blijven ze tot enkele dagen de warmte afgeven. Hierdoor is dit type kachel minder geschikt voor Nederland. Kachelplaats heeft deze dan ook niet in haar assortiment.

De kachels bekleed met speksteen warmen veel sneller op. Hier dient het speksteen zowel ter decoratie en om de warmte gelijkmatiger af te geven aan de ruimte. Zo geniet u van kachel met speksteen comfortabeler van de warmte dan bij een gewone stalen houtkachel. Hier kunt u alle houtkachels met spekstenen bekleding bekijken.

Welke houtkachels hebben een hoog rendement?

Alle houtkachels die wij verkopen hebben een rendement van tenminste 73%. De meeste kachels hebben een rendement van tussen 75 en 80%. Moderne houtkachels van gerenomeerde merken hebben een rendement van zo rond de 85%. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de populaire Contura 850 of de spekstenen Altech Eclips. Een kachel met een uitzonderlijk hoog rendement is de Walltherm Königsspitze. Deze kachel heeft een rendement van maar liefst 93%!

Nog belangrijker dan het rendement is het op de juiste manier stoken en aansteken van de kachel. Hoe hoog het rendement van de kachel ook is, een slecht gestookte kachel levert veel minder warmte op dan een slechte kachel die goed gestookt wordt!

Scroll naar boven