Gastenboek

tessa 21 september 2007 at 01:44 Reply
de opening (recht naar boven ) waar wij een voorzet hout kachel willen plaatsen is 10 cm.
De meeste kachels die wij hebben bekeken hebben een diameter van 15 cm kunnen wij hier een kachel op aansluiten?
groetjes Tessa
Kachelplaats 21 september 2007 at 01:44 Reply
Hallo Tessa, waarschijnlijk kun je deze nisbus verwijderen en een 150mm nisbus platsen. Dan kun je bijna elke houtkachel plaatsen. Bel maar even voor overleg.
Armand Habets 21 september 2007 at 00:16 Reply
Hallo,
wij hebben een kal-fire fura70 gashaard.
Deze staat nu op 30 cm van de grond gemeten geplaatst.
Graag wil ik deze hoger zetten (bij 55 cm vanaf de grond).
Mag ik dit zomaar doen?

Groetjes,
Armand
Kachelplaats 21 september 2007 at 00:16 Reply
Hallo Armand, dit is geen probleem. U plaatst de kalfire 70 op tegels of een stevig muurtje.
Martin van der Kraaij 20 september 2007 at 23:26 Reply
Hallo,

Uit het plafond komt een dubbelwandige rookgasafvoer van 124 uitwendig. Ik moet naar een kachel met een uitlaat van 100mm. Wat moet ik gebruiken om de kachel aan te sluiten op de bestaande afvoer in het plafond.
Kan/mag ik een enkelwandige pijp gebruiken die 6 cm lang s een gipswand loopt?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Martin van der Kraaij
Kachelplaats 20 september 2007 at 23:26 Reply
Hallo Martin, voorschrift is 50cm van brandbare materialen afblijven met enkelwandige pijp. U moet dus een stukje gipsplaat vervangen door promatect H. De aansluiting :
verloop 100/125 op de kachel en dan enkele meters. Eventueel kunt u 2x 45 graden toepassen ivm de afstand van de kachelpijp tot de gipsplaat.
Erik Meijrink 20 september 2007 at 23:26 Reply
We willen een dorve 350 cb aanschaffen en aansluiten op een bestaand gemetseld kanaal ca 200x200mm. Moet hierin nog een rvs kanaal worden getrokken. Het kanaal is volgens mij niet geschikt om zo te gebruiken, maar ik weet het niet zeker.
Kachelplaats 20 september 2007 at 23:26 Reply
Hallo Erik, een schoorsteen die goed is hoeft u niet te renoveren. Als dat toch moet, doet u in de schoorsteen een flex RVS geisoleerd met vermiculite mortel.
Ik stuur u enige info per mail.
rien oukes 20 september 2007 at 20:54 Reply
Hoe krijg ik het glas van mijn hout kachel weer schoon,ik heb hem al schoon gemaakt met have ruitenreiniger,maar op sommige plekken is het een beetje ingebrand!!

mvg rien
Kachelplaats 20 september 2007 at 20:54 Reply
Hallo Rien, de ruit is waarschijnlijk niet ingebrand, maar er zitten puntjes teer op.
De beste remedie is 1x goed stoken, dan verbrand de teeraanslag en is de ruit weer schoon. Een kachel die goed gestookt wordt houdt de ruiten zelf schoon door de hitte en het schone ruit systeem.
Bas 20 september 2007 at 19:26 Reply
Hallo,
Ik heb net een 2e hands kachel, Bocal-131 van Becking en Bongers gekocht. Helaas zonder handleiding. Nu wilde ik hem aansluiten op het rookgaskanaal.
Aan de achterkant zit de rookgasuitgang en daaronder volgens mij de luchtinvoer? (vierkant gat, schuin naar boven toe en komt ook uit bij de rookgasuitvoer) klopt dit en zo ja: hoever moet de kachel van de muur staan om voldoende luchtinvoer te hebben? en is het veilig als ik de rookgasuitgang gewoon netjes aansluit? (of er dan geen gas uit de luchtingang komt...)

met vriendelijke groet.
Kachelplaats 20 september 2007 at 19:26 Reply
Hallo Bas, deze ken ik helaas niet. Pas wel op met een oude (gas) kachel. De techniek was destijds verre van perfect.
Arjan van Middendorp 20 september 2007 at 14:00 Reply
Hallo,

Wij zijn van plan een vrijstaande houtkachel tegen onze buitengevel aan te plaatsen. Nu zit ik met een probleem met betrekking tot het rookkanaal/schoorsteen. Ik lees vaak dat de schoorsteen minstens 50cm boven de nok van de woning uit moet komen. In ons huis is dit echter moeilijk te realiseren. Nu vroeg ik mij af is het mogelijk (en toegestaan) om het rookkanaal aan de achterzijde uit de kachel te laten komen en deze vervolgens net onder het plafond naar buiten te laten gaan en hem dan vervolgens een stukje boven de dakgoot uit te laten steken. (hoogte dakgoot 2,70 hoogte nok 5,40cm).

En dat de volgende vraag, ik heb mijn oog laten vallen op een Jotul kachel zit deze ook in jullie assortiment.

Groeten Arjan
Kachelplaats 20 september 2007 at 14:00 Reply
Hallo Arjan, het kan wel met een aspirotor of rookgasventilator erop.
Ter hoogte van de nok uitkomen is altijd beter. Wij verkopen alle Jotul modellen ( hoofd-dealer ) Samen met de kachelpijpen maken we er een zeer scherpe aanbieding van. Als je morgen even belt kunnen we de situatie even doornemen.
Paula 20 september 2007 at 11:28 Reply
Hallo,
Wij willen graag een inbouwgas haard in de woonkamer. Ik wil alleen geen pijp door het hele huis is het mogelijk om via de woonkamer direct de pijp naar buiten te laten gaan. En wij willen ook niet een hele grote ombouw maar een gestuct. Aan welke breedte en diepte moet ik denkten. En evt kosten.

Groet,
Kachelplaats 20 september 2007 at 11:28 Reply
Hallo Paula, als je kiest voor een element4 gaskachel, met of zonder rookgasafvoer ( katalysator) en een promatect boezemkast ben je het goedkoopst uit. ( +/- 2000 euro ).
Pieter 20 september 2007 at 04:01 Reply
Hi -- ik overweeg een DRU metro 70 aan te schaffen en zelf te installeren, inclusief de ombouw. Heeft u advies over te gebruiken materialen (ytong blokken oid.) en installatie eisen? mvg, Pieter
Kachelplaats 20 september 2007 at 04:01 Reply
Hallo Pieter, morgen stuur ik je alle info de installatie handleiding, foto's en een offerte om de DRU metro 70 te installeren.
Erwin Albers 19 september 2007 at 23:07 Reply
Handig zo'n gastenboek!

We hebben een huis gekocht met een gashaard maar willen deze haard vervangen en verplaatsen.
We willen van gasbeton een schouw maken met daarin een open (optisch) strakke uitsparing voor de haard.

Momenteel vindt afvoer plaats via een schoorsteen naar het dak (3 verdiepingen). Echter, is het mogelijk om de afvoer naar beneden door de kruipruimte naar een zijmuur te laten lopen?

Moet het gasbeton aan de binnenkant nog specifiek afgewerkt worden als bescherming tegen de warmte?
Kachelplaats 19 september 2007 at 23:07 Reply
Hallo, de afvoer van rookgassen van de gashaard mag NOOOIT naar beneden ! U kunt echter wel met de meeste gaskachels 2 meter naar boven, dan 4 meter horizontaal en vervolgens weer naar boven. ( raadpleeg voor de maximale horizontale afstand de manual van uw gaskachel.)
BOUWEN BOEZEM-KAST :
IPV gasbeton of YTONG BLOKKEN kunt u veel makkelijker ons boezempakket met promatect H, speciale promatect snelschroeven en pluggen metallstut gebruiken. Dit werkt sneller, beter en, u heeft veel meer ontwerpvrijheid.
Gerben 19 september 2007 at 22:34 Reply
Hallo,we hebben twee jaar geleden een kachel laten plaatsen door ~'.....~ in emmen. Al bij de plaatsing ging het allemaal behoorlijk ~knullig~.
Een jaar later wilden we de schoorsteen laten vegen maar volgens de schoorsteen-veger kon hij de roet niet opvangen omdat er geen opening (klep) in de pijp noch in de kachel aanwezig was. De roet valt in de kachel op een plaat (voor de circulatie) en daar kun je van binnenuit niet bij.
Volgens ~.....~was de oplossing een klep in de pijp. Al met al een jaar later,door het ~vergeten~ van afspraken,zit de klep er in,tot mijn stomme verbazing gevolgd door een rekening van E50,-. Waar overigens nooit iets over gezegd is.
Nu mij vraag; hoort het niet bij de vereisten van een kachel dat hij ~veegbaar~ is en dat de leverancier/installateur dus ook moet zorgen dat dit mogelijk is,zonder iedere keer de hele pijp te hoeven verwijderen?

Alvast bedankt,

Gerben.
Kachelplaats 19 september 2007 at 22:34 Reply
Hallo Gerben, ik ken de situatie niet, maar bij de meeste kachels kun je de vlamdwingplaat ( of remplaat ) eenvoudig verwijderen om het roet in de kachel te laten vallen. Heeft u wel een ervaren schoorsteenveger genomen ? Het is beter bij twijfel ( of discussie ) de fabriek of importeur te bellen voor de informatie en een eventueel gebrek aan service of garantie. NB : in een goede gebruiksaanwijzing van een kachel staan ook altijd aanwijzingen voor het vegen van de kachel.
Marco 19 september 2007 at 18:55 Reply
Beste heer / mevrouw,

In feb 2008 krijgen we de sleutel van ons nieuwbouwhuis. We willen daar een lijnbrander installeren (gesloten systeem) n.l. de Faber relaxed XL.

Boven de haard willen we graag een plasma scherm hangen. De adviezen zijn vaak wisseld. Heeft u hier ervaring mee? Zit er nog verschil in LCD of plasma, ik hoorde dat plasma veel meer warmte afstoot. Waar ik vooral bang voor ben is de opstijgende warmte van de gashaard langs de wand over het beeldscherm. Als de haard dan een aantal uren brandt het beeldscherm beschadigd. Heeft iemand ervaring hiermee?

Welk materiaal gebruikt u om de wanden te maken en hoe isoleerd u deze? Heeft u hier foto's van het bouwen van zo'n wand.

Alvast bedankt voor u medewerking,

Marco
Kachelplaats 19 september 2007 at 18:55 Reply
Hallo Marco, hier hebben we zeker ervaring mee. Maar helaas geen tekening. Onze techneuten // monteurs maken iedere boezem ter plekke naar wens van de klant, ook met een nis voor een plasmascherm. De aanvoer van kabels en de nis van het plasma scherm isoleren wij dan met speciale calcium platen en of keramische wol. Als u morgen even belt sturen wij de gewenste inrfo en plaatjes.
Stephan Leijssenaar 19 september 2007 at 18:18 Reply
Hallo,

We zijn van plan om een houtkachel als bijverwarming (70m3) te plaatsen. Hij zou bij de buitenmuur moeten komen te staan. Er zit daar geen dakdoorvoer maar kan wel een doervoer naar buiten kunnen maken. De kachel staat uiteraard op de begande grond en de hoogte tot de nok in ongeveer 9meter. Kan dit? en wat zouden de kosten hiervoor zijn. Welke materialen moet ik gebruiken voor de pijp die naar buiten gaat?

Zijn hier ook foto's/tekeningen van?

Alvast bedankt
Stephan
Kachelplaats 19 september 2007 at 18:18 Reply
Hallo Stefan, dit is voor ons een gewone opstelling van de kachelpijp. Als u morgen even belt nemen we de exacte situatie door en krijgt u direct een offerte voor de materialen.
wim v Alphen 19 september 2007 at 18:08 Reply
Hallo Kachelplaats

Ik ben van plan om een rvs dubbelwandige kachel pijp te plaatsen van 150 mm maar voordat ik dat doe zit ik met een aantal vragen.
Wanneer je een schoorsteen op het dak plaats moet je dan een vergunning van de gemeente regelen?
Om de delen luchtdicht te maken moet er dan alutape omheen?
Hoe ver met de kachelpijp van het dakhout geplaatst worden?
En dan als laatste mag er 2x 45graden geplaatst worden?

Alvast bedankt!
Gr Wim
Kachelplaats 19 september 2007 at 18:08 Reply
Hallo Wim, in sommige gemeenten moet er een vergunning aangevraagd worden, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand dat dan ook daadwerkellijk gedaan heeft. Alu tape mag u niet gebruiken, de pijpen sluiten goed af. U kunt 2x 45 graden gebruiken , maar bij voorkeur 2x 30 graden. ( hoe rechter de kachelpijp hoe beter. )
Reubens Joël 19 september 2007 at 14:36 Reply
Hallo,
Ik wens een cassette plaatsen op aardgas, maar mijn schouw loopt niet door tot door het dak. Hij stopt op het plafond van de eerste verdieping. Hoe hoog moet mijn rookkanaal zijn? Moet ik die schouw doortrekken tot door mijn dak?
Met vriendelijke groet,
Joël
Kachelplaats 19 september 2007 at 14:36 Reply
Hallo Joël, meestal is 1 meter omhoog en dan met 90 graden een muurdoorvoer naar buiten genoeg.
pieter 18 september 2007 at 23:50 Reply
hallo

ik wil een houtkachel kopen maar nu vraag ik mij af hoe zit het kw als ik een kachel he van b.v 6 kw hoeveel inhoud mag mijn kamer dan hebben

gr pieter
Kachelplaats 18 september 2007 at 23:50 Reply
Hallo Pieter, de formule die we hanteren bij hoofdverwarming is : bij min 15 graden 70 watt per m3.
6kw = 6000/70= 85m3 oftewel +/- 32m2.
Let op : als het geen hoofdverwarming is kun je met minder KW toe. Voor 30m2 adviseren wij een kachel met een goed rendement tussen 4 en 8 KW.
jan willemsen 18 september 2007 at 16:31 Reply
goeiemiddag,
Kunt mij adviseren in het volgende:
Ik heb een open houthaard (74h/75br/50diep) die ik om wil bouwen tot open gashaard. Het kanaal is ivm met lekkage middels een rvsbuis 16cm aangepast.
Heeft u een schema van maten mbt de afmetingen van de stookplaats. Mag ik achter de stookplaats een beluchtingsopening maken naar de spouw?
Welk branderbed adviseerd u? (een lange of een korte)
Met groeten, Jan Willemsen
Kachelplaats 18 september 2007 at 16:31 Reply
Hallo Jan,
uitgaande van een schoorsteenlengte van 7 meter moet bij de huidige opening van de opernhaard het schoorsteenkanaal 22cm zijn.
Bij 16 cm schoorsteenpijp moet u de opening verkleinen naar 50cm hoog en 60cm breed. Eventueel kunt u een proefje doen met de bestaande openhaard en u zal zien dat bovenstaande maten kloppen. Let op dat er voldoende toevoer van lucht in de kamer is. Voor overleg kunt u ook 0570-524410 bellen.
Mariska 18 september 2007 at 10:47 Reply
Goedemorgen,

Ik ben op zoek naar een gebruiksaanwijzing van een Faber haard type Malaga.

Wie weet waar ik dat kan vinden?

Groetjes,

Mariska
Kachelplaats 18 september 2007 at 10:47 Reply
Hallo Mariska, deze is te verkrijgen bij www.faber.nl
stefan 18 september 2007 at 10:15 Reply
Hallo,

Wij hebben recentelijk een openhaard verwijderd omdat wij een houtkachel willen plaatsen ivm meer rendament. Nu blijkt er een asbesthoudende pijp te zitten van 23 cm doorsnee, tot aan de nok.

Wat raadt u ons aan; deze pijp laten zitten en een rsv pijp erin steken (geheel) of erop aansluiten? Wat is wijsheid. Ook met het oog op eventueel brandgevaar!

Graag zien wij uw reactie tegemoet.

Met groet,
stefan
Kachelplaats 18 september 2007 at 10:15 Reply
Hallo Stefan, er moet bij een volkomen rechte pijp een enkelwandige RVS pijp 200 in omstort met vermiculite MORTEL, bij bochten neemt u 180mm Flexibel omstort met vermiculite MORTEL. Per mail heeft u de info gekregen.
Anthony 17 september 2007 at 00:35 Reply
Mijn kachels zijn nog prima, alleen ik zou graag de kachels een keer gestraald en geschilderd willen hebben. Wie heeft een goed adresje?
Kachelplaats 17 september 2007 at 00:35 Reply
Hallo Antony, wij verkopen vuurvaste verf, een ( auto ? ) spuiter moet je lokaal regelen.